Narancsos bukta: a pécsiek összefogtak a kormány undorító gyűlöletkeltése ellen

Az MTI csütörtök kora délután közölte, hogy a pécsi „Soros-kampányközpont” (emberi nyelven: Emberség Erejével Alapítvány) létesítése elleni tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a pécsi önkormányzat közgyűlése. A dokumentum szerint a város lakói „ebből nem kérnek”, és ezzel szemben kiállnak „a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett”. Most tüntetés készül Pécsen, az emberek összefogtak. Csak épp nem a „Soros-veszély” ellen. Csontos Csabát, a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti szóvivőjét kérdeztük az ügyben.

A Nyílt Társadalom Alapítvány a pécsi közgyűlés döntése után nyilatkozatot adott ki, amiben azt írták: "A Nyílt Társadalom Alapítvány mély aggodalommal tekint a Pécsi Önkormányzat Közgyűlésének döntésére, amellyel korlátozni kívánják helyi partnerszervezetünk, az Emberség Erejével Alapítvány tevékenységét. Az EEA több, mint 10 éve működik. Tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani".

Lesz tető a fejünk fölött! — ezzel a nyitómondattal posztoltak ki csütörtökön délután az Emberség Erejével Alapítvány tagjai egy közös fotót, amint háztetőt formálnak a kezükkel. Azt írták, szívből köszönik az elmúlt időszakban kapott számos támogatást és biztatást. A hatalmas mennyiségű üzenetnek és felajánlásnak köszönhetően biztosak abban, hogy nem jelent majd fennakadást az új munkahelyük kialakítása, ezért nem lehetnek elég hálásak azoknak, akik most is mellettük álltak.

Facebook/Emberség Erejével

Megjelent egy Facebook-esemény is, ami szerint már szerveződik a civilek és a demokratikus értékek melletti tüntetés is.

"Tiltakozunk az önkormányzatiság megszüntetése, a városi ingatlanok állami jelzálog alá vétele, a civilek rágalmazása, a hazug kormányzati propaganda ellen. Követeljük a városvezetés azonnali lemondását!" – írják.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti szóvivője megkeresésünkre elmondta, a pécsi közgyűlés nyilatkozata két alaptörvényi alapjog megsértésére is buzdítja az embereket. Hozzátette, az Emberség Erejével Alapítvány megbélyegzése és üldözése Pécsen összefogta az embereket és ,,megnyilvánult a pécsiek szolidaritása” az üggyel kapcsolatosan. Úgy látják, hogy ez jó jel, mivel azt mutatja, hogy ,,a magyar társadalomnak maradtak egészséges részei, olyan emberek, akiket nem tudott megfertőzni a propaganda, a gyűlöletkeltés és a félelembeszéd. Olyanok, akik nem engednek a pszichológiai és politikai nyomásnak.”

Kiemelte: fontosnak tartja, hogy az állampolgároknak legyenek önálló gondolataik és ezeket tudják is képviselni, élve a véleménynyilvánítás szabadságjogával. Hozzátette, hogy egyetlen eszközük a publicitás és a kommunikáció, vagyis "szimbolikus lépések".

"Nyilvánosan, hangosan, érthetően elmondjuk a véleményünket, és igyekszünk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ezek a szervezetek valóban az ő javukat, a közjót szolgálják Pécsen is, már több mint 10 éve" – árulta el Csontos. Elmondta, hogy ezek a közjót szolgáló civil szervezetek nagy tiszteletnek, megbecsülésnek örvendenek Pécsen, így megfelelő a beágyazottságuk is, az emberek nyitottak a tevékenységeikre.

Az Emberség Erejével Alapítvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy tanodát működtetnek hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő kisgyerekeknek. Hozzátette: ezek közül a gyerekek közül sokan először tapasztalhatták meg azt, hogy milyen jó tanulni és iskolába járni. Az EEA a hátrányos helyzetű emberek problémáinak hosszútávú, tartós megoldását igyekszik nyújtani, az ebből való kiszakadást segíteni, de ez csak akkor tud működni, ha a közösség összefog és támogatja ezeket a célokat. Emellett beszélt arról is, hogy rengeteg kreatív ötletet kapnak a pályázóktól, voltak például olyanok, akik napelemmel szeretnék orvosolni, segíteni az áramszegénységet.

A szóvivő kijelentette: a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is nyíltan vállalja a közjót szolgáló alapítványok, szerveződések támogatását, nem csak az esélyteremtés, szegénység vonalán, de ,,kristálytisztán kimondva vállalják az emberi jogoknak, a polgári szabadságjogoknak, a sajtószabadságnak és a szólásszabadságnak a védelmét is”.

Csontos Csaba ma reggel a HírTV Peron c. műsorában is beszélt arról, hogy vajon süllyedhet-e még mélyebbre a Fidesz kampánya.