Ne hagyjuk, hogy örökké tartson az Orbán-rendszer!

Ne hagyjuk, hogy örökké tartson az Orbán-rendszer!
Fotó: zsurpubi.hu

A 168 Óra Deák Dániellel, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának tanárával beszélgetett az Orbán-rendszerről, melyről azt mondta: A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy az állam két lábbal tapos mindennapi ügyeibe. Míg az egészséges lélek külön tudja választani a jót és a rosszat, nálunk legfeljebb elfojtások működnek.

Deák Dániel szerint a korrupció megmérgezi a magyarok lelkét, hiszen szerinte már nem csak gazdasági problémákat okoz, hanem a túlzott központosítás miatt az emberek lehetőségei is torzultak, ebből pedig az következik, hogy a reakciók is egészségtelenek, amelyek "szembe mennek a humánus értékekkel".

Elmondta, szerinte Orbánék túlzott hatalma mind őket, mind a magyarokat megrontja és bizalomhiányt okoz. Úgy érzi, a konfliktusok kiélezettek és a hatalom egyre kegyetlenebb eszközöket keres arra, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, megvívja a küzdelmet. Deák szerint ez egy regionális probléma, ugyanis a közép- és kelet-európai társadalmakban általánosan megfigyelhető egy bizonyos "erőszakkultusz" és a gyűlöletbeszéd, melyek egy tudatosan kialakított politikai kommunikációs stratégia részei.

Deák szerint, (bár a Fidesz nagyon el akarta adni magát egy polgári pártként), jelenleg Magyarországon nem polgári társadalomban élünk. Mára az emberek beletörődtek, hogy az állam "belegyalogol a mindennapi életünkbe, meghatározza az életfeltételeiket, a gazdasági viszonyaikat, államosítja az iskolákat és így tovább".

Az egyetemi tanár szerint a kormányzati képviselők egoista, individualista érdekeket szolgálnak. Deák úgy látja az Orbán-rendszert, hogy ,,jelenleg minden jel arra mutat, hogy örökké fog tartani.” Ettől függetlenül hozzátette, hogy bár anno a Kádár-rendszerről is így gondolkodtak az emberek, mégis egyik pillanatról a másikra összeomlott. Ebben az országban rengeteg elfojtott erőszak van, és Deák szerint ez bármikor eszkalálódhat, Moszkvában például felbérelt emberek félemlítik meg a tüntetőket, de úgy látja, "egy józan társadalom rég fellépett volna például a Mészáros Lőrinc-jelenséggel szemben".

Deák szerint Magyarországot Oroszország 2020 után sikeresen leválaszthatja az EU-ról Orbánék közrejátszásával. "A civil szféra és a civil politizálás megerősödése lenne a kulcsa a változásnak. Nem véletlenül vérezteti ki a kormány ezt a szektort" – fogalmazott.