A miniszterelnök vállalja a teljes felelősséget

A miniszterelnök vállalja a teljes felelősséget
Justin Trudeau

Képzeljenek el egy olyan országot, ahol a tetteknek van következményük. De nem csak a súlyosan hibás cselekedeteknek, hanem az elhamarkodott gondolatoknak is.

Kanada pl. ilyen hely. Történt, hogy megneszelte a sajtó, hogy a miniszterelnök, Justin Trudeau tavaly karácsonykor egy francia-brit milliárdos, Karim Al Hussaini magánszigetén nyaralt a Bahamákon.

Ez pedig azért necces, mert Kanadában törvény van, mely megtiltja a kormánytagoknak, hogy olyan nagy értékű ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, melyek alkalmasak lehetnek a kabinet döntéseinek befolyásolására. Ez alól csak a személyes barátok által adott meglepetések a kivételek.

Na már most, Karim Al Hussaini Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de az ország etikai biztosa, Mary Dawson szerint ez nem bizonyítja, hogy a kormányfőnek is jó barátja, így a miniszterelnök összeférhetetlenül nyaralt a milliárdos szigetén.

Hussaini Kanadában lobbistaként is működik, s a miniszterelnök is megszavazta azt a 15 milliós támogatást, melyet Hussaini alapítványa kapott tavaly.

És tudják, hogy reagált az ellene lefolytatott összeférhetetlenségi vizsgálatra Trudeau? Nem, nem kívánt boldog karácsonyt Dawson asszonynak, nem röhögött a parlament képébe, nem otrombáskodott senkivel, hanem azt mondta:

"Fontos, hogy tovább tudjunk lépni, és tanuljunk ebből a hibából. Vállalom a teljes felelősséget. Biztosítanunk kell, hogy a miniszterelnöki hivatal makulátlan legyen".