"Orbán emberileg egy gyáva, piti, kocsmai alak" – interjú Vona Gáborral

Nem uralkodásra, hanem kormányzásra készülnek – állítja Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Szerinte a Fidesz és a Jobbik helyet cseréltek a politikai palettán. Kérdésünkre a pártelnök elárulta, hogy is volt az a plakátolás, hogy miért erőlteti a vitát Orbánnal és hogy miért buzizza a miniszterelnök.

VG

Zsúrpubi: Nemrég eltűnt a Facebook-oldaláról a legnézettebb felszólalásáról szóló poszt. 

Vona Gábor: Szerintem egyszerű történet. A Fidesz trollkommandója tömegesen jelenthette a posztot, ezért törlődött, de mivel az akció hazugságon alapult, az rövidesen visszakerül az oldalamra. Köszönöm az ingyen reklámot, hiszen a videó már így is rekordot döntött a magyar politikában a maga 2,5 milliós megtekintésével. Valószínűleg a korrupt zsarnok leépülésének abba a fázisába léptünk, amikor a környezete már próbálja óvni a külvilág híreitől.

ZSPB.: Az óév karácsonya után az osztrák Die Presse konzervatív napilap egészoldalas interjút közölt önnel. Korábban ez Orbán privilégiuma volt. Mennyit is fizetett érte Simicska a sógoroknak?

V.G.: Christian Ultsch, aki az interjút készítette, az egyik legnagyobb befolyású osztrák újságíró. Az interjúnk után azonnal a reptérre sietett, mert az új osztrák kancellárt, Kurzot kísérte Brüsszelbe. Nem hiszem, hogy megvásárolható lenne, vagy anyagi gondjai lennének. Ha valaki megnézi az elmúlt néhány hónap nyugati sajtóját, akkor világosan láthatja, hogy egy nagyon fontos folyamat zajlott le.

A Jobbik és a Fidesz helyet cserélt. Ma a Fidesz a szélsőséges, despotikus, a Jobbik pedig egy konszolidálódott politikai erő.

ZSPB.: Akkor már nem is Simicska, hanem Soros állta a cechet? Jönnek a migránsok a Jobbik kormányra kerülésével?

V.G.: Még szerencse, hogy a humorérzékünk megmaradt. De a viccet félretéve, a kérdése rávilágít valami lényegesre. A Jobbik tisztviselői és én magam is minden interjúban tisztázzuk, hogy nem kérünk a kvótákból, sőt a Jobbik még a Fidesznél is határozottabban kiáll a migráció ellen. Ezzel együtt tekintenek bennünket nyugaton a Fidesznél sokkal komolyabb, demokratikusabb pártnak. Ebből pedig az következik, hogy a külföld számára nem a migrációban elfoglalt álláspontja miatt lett vállalhatatlan Orbán, hiszen a szlovákok és a csehek is keményen ellene vannak a kvótáknak, hanem a demokrácia leépítése miatt. Ez a vörös vonal.

ZSPB.: A Jobbik demokratikus párt?

V.G.: Mindig is az volt. A demokrácia egy nagyon sebezhető és rossz működésre is hajlamos politikai rendszer, ezt az ókori görögök óta tudjuk. De nincs ennél jobb, és meg kell becsülni. Ezt pedig Orbán Viktor 2010-es kormánykerülése óta tanultuk meg.

ZSPB.: Felmerülhetett volna korábban Önben, hogy 2017 végén Schiffer Andrással, Fekete-Győr Andrással és Juhász Péterrel közösen fogja védeni a demokráciát?

V.G.: Nem. Mint ahogy azt sem, hogy az Állami Számvevőszék átmegy kivégzőosztag üzemmódba. 

ZSPB.: Talán érdemes lett volna átláthatóbban plakátolni.

V.G.: Kevesen plakátoltak nálunk átláthatóbban. A költségeket és a plakátok darabszámait is nyilvánosságra hoztuk. Ki csinált ilyet rajtunk kívül?

ZSPB.: Ha osztunk-szorzunk, akkor kiderül, hogy nagyon gyengén fogott a piaci ár meghatározásánál a ceruza. Várható volt, hogy az ÁSZ-nak feltűnik.

V.G.: A piaci árat ki határozza meg? Az ÁSZ vagy a piac?

ZSPB.: Azért a határ elmosódik az alacsony piaci ár és a tiltott párttámogatás között.

V.G.: Azt nem tagadtuk soha, hogy jó áron tudtunk plakátolni, de ne tegyünk már úgy, mintha a többi pártnál nem ez történt volna! Különösen a Fidesznél, amely bizonyos plakáthelyekért még nem is fizetett. Na, az hogy nem zavart senkit? Ott ennyire leesett a piaci ár?

Ha meg akarjuk változtatni a kampányok működését, akkor a Jobbik nyitott rá, de akkor ne legyen kettős mérce. Az ÁSZ 660 milliós büntetése nem erről szól, hanem Orbán Viktor félelméről. Orbán fél tőlem, a Fidesz pedig a Jobbiktól. Nem legyőzni akarnak, hanem megsemmisíteni.

ZSPB.: Orbánról a szerkesztőségünk sem tud sok jót mondani, de nem a félős jut először eszünkbe róla.

V.G.: Mert jó a marketingje. Azt senki nem tagadhatja, hogy politikai tehetség, de emberileg egy gyáva, piti, kocsmai alak. Olyan, mint egy észak-koreai szoftver egy japán hardverben. Jó az alap, csak rossz a program.

ZSPB.: Mégis többször kihívta vitára. Ugye nem gondolja komolyan, hogy április előtt Orbán-Vona-vita lehet?

V.G.: Nem vagyok naiv, de kötelességem kihívni, hiszen mi mást tehetek, mint a legerősebb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje? Ez minden európai országban természetes.

Ha esetleg lesz ilyen vita, akkor élő adásban a programunk segítségével fogom bebizonyítani, hogy Orbán egy szélhámos, ha nem lesz, akkor meg Orbán bizonyítja be magáról, hogy az.

ZSPB.: Nem fél attól, hogy ha egy ilyen vita esetleg rossz irányt vesz, akkor megkapja a kérdést: buzi-e vagy?

V.G.: Az a szomorú, hogy ez a kérdés egyáltalán megfogalmazódhat. Nem is az a baj, hogy mivel vádolnak - ha homoszexuális lennék, vállalnám - , hanem az, hogy ez hazugság, és hogy egy háromszor miniszterelnöki posztra került ember így küzd a kihívójával.

ZSPB.: Korábbi jobbikos politikusok fordultak ön ellen az elmúlt fél évben. Ott van például Morvai Krisztina. Nem lesz a néppártosodás vámvesztesége nagyobb annál, mint ami visszajön a réven?

V.G.: A néppártosodás nem egy taktikai lépés, hanem egy belsőleg átélt fejlődési folyamat. A Jobbik is, én is ráébredtünk, hogy mi a történelmi felelősségünk.

A 20. századi megosztottságok helyett, amire a Fidesz és a baloldal építette ezt a kudarcos 28 évet, a közös célokra koncentrálni.

A béruniót például csak összefogva érhetjük el. Ne a múlt felé forduljunk, mert ott csak fájdalmat és viszályt lelünk, hanem a jelen és a jövő felé, ahol lehetnek közös feladataink. Nagyon hálás vagyok a jobbikos tagoknak és szimpatizánsoknak, hogy ezt a nehéz utat közösen felvállaltuk. Sokkal kényelmesebb lett volna bennmaradni a megszokott lövészárkainkban.

ZSPB.: Morvai Krisztinát ügyesen kikerülte.

V.G.: Ismerem Krisztinát. Amikor azt mondom, hogy a 21. században végre a közöset kell keresni, nem pedig azt, ami elválaszt, és hogy az emberekben lévő rossz helyett, az emberekben lévő jóra kell építeni a politikát, akkor tudom, hogy ezzel ő is egyetért. A bérunió ügyében többször fel is szólalt az Európai Parlamentben.

ZSPB.: Mégis, Morvai a Fidesz-sajtóban erősíti az önnel és a néppártosodással kapcsolatos ellenérzést.

V.G.: Na, ez viszont politikai taktika Habonyék részéről. Nyilván próbálnak megosztani bennünket, felhasználni olyan embereket, akik közel álltak hozzánk, de ezzel én nem foglalkozom. A Jobbik egy stabil erő, amely halad az útján előre. Ráadásul nem a lopott pénz tartja össze és a hatalom, hanem a hit és a remény egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországban.

ZSPB.: Na, elérkeztünk a panelekhez…

V.G.: Látja, ez a baj, hogy alig tudunk már hinni ilyen őszinte és nemes célokban.

ZSPB.: Erről önök tehetnek, nem pedig mi, a választópolgárok.

V.G.: A politika tehet róla, de nem a Jobbik. Arról, hogy ide jutottunk, a Fidesz-MSZP váltógazdaság tehet, hiszen ez a két párt együtt 24 évig volt kormányon.

A Jobbik még nem kapott ilyen lehetőséget. A mi bizonyítványunkat majd akkor osztják, ha bizalmat kaptunk az emberektől és megmutattuk, milyen Magyarországot tudunk építeni.

Vona: A Jobbik a Fidesz egyetlen kihívója

ZSPB.: Ehhez viszont nagyon sokat kellene ledolgozni nagyon rövid idő alatt a népszerűségi hátrányból.

V.G.: A közvélemény-kutatások eddig is többször besültek már, de azt hiszem, hogy 2018-ban nagy meglepetés lesz.

ZSPB.: Erre mondja a pszichológia, hogy vágyvezérelt gondolkodás.

V.G.: Több annál. Beszéltem kutatókkal, akik mind elmondták, hogy olyan mértékű a válaszmegtagadás, hogy nagyot romlott az adatok értéke.

ZSPB.: Az ellenzék mindig ebben hisz a választás előtt. Hogy van egy csomó rejtőzködő támogatója.

V.G.: Az emberek többsége kormányváltást akar. Erre pedig egyetlenegy párt képes, a Jobbik. Amikor eljön a választás napja, ezt kell mindenkinek mérlegelnie.

Ha kormányváltást akarok, akkor a Jobbikot kell segítenem, minden más ellenzéki pártra adott szavazat elveszett szavazat, amely közvetett módon Orbán kormányon maradását segíti.

ZSPB.: Karácsony Gergely és Szél Bernadett ezt nem így gondolják.

V.G.: Ma Magyarországon egy politikai erő van, amelyik tudja is és akarja is a kormányváltást - a Jobbik. A többiek nem tudják, sőt, egy részük nem is akarja. Az LMP a Momentumot akarja leváltani és fordítva, az MSZP pedig a DK-t. Nekik ez az első, nem a kormányváltás. Meg kell nézni: kit támad a Fidesz? Nem őket, hanem bennünket.

ZSPB.: A Vona’18 sajtótájékoztató-sorozatában sok kormányzati ígéretet tett. Mennyire fogékonyak az emberek a szakpolitikára ebben a migránsos, buzizós, hisztérikus politikai világban?

V.G.: A kérdés jogos. A politika hitelességi deficitje azonban nem szakpolitikai, hanem morális jellegű. A Jobbik ezért mindig fontosnak tartotta, hogy hiteles és erős programja legyen. A Vona’18 egy személyes megoldáscsokor, ami nem azonos a párt programjával, de teljesen annak a talaján áll.

ZSPB.: Mi lenne az első lépés áprilisban egy győzelem után?

V.G.: A nulladik lépés az elszámoltatás.

ZSPB.: Na, akkor nem lesz egyszerű eljutni az első lépésig.

V.G.: Az elszámoltatás valóban nehéz lesz, de nem lehet megkerülni. Anélkül nincs sikeres országépítés. Nagy lesz az ellenállás, de részünkről is nagy az elszántság és a felkészülés.

ZSPB.: A Fidesz állítólag nagyon ügyel arra, hogy a piszkos munka is jogszerű legyen.

V.G.: Ez csak részben igaz. Orbán Viktor nem is hinné, hogy a rendszerben hány olyan pont van, ami szivárog. Nagyon sok olyan ember van belül, aki a kormányváltás pillanatában a segítségünkre lesz.

ZSPB.: Vádalkukat fognak kötni?

V.G.: Még arra sem lesz szükség. Ez egyszerűen a diktatúrák lélektana. Az összeomlás során nem mindenki akar majd a romok alá kerülni.

ZSPB.: És akkor mi lesz az első lépés?

V.G.: Inkább úgy fogalmaznék, melyek lesznek azok a területek, amelyek a kormányzás prioritását képezik. Ebből a szempontból hét területet neveznék meg, amelyeket nem egymás után, hanem egyszerre, az első naptól kezdve kell képviselni. Az első az ország biztonságának fenntartása a migráció és a terrorizmus kihívásaival szemben. A második a társadalmi szétszakítottság enyhítése a jövőre való fókuszálás és a közös nemzeti célok megfogalmazása által. A harmadik a demokratikus működés feltételeinek visszaállítása. A negyedik a korrupció felszámolása. Az ötödik a versenyképességünk javítása a hazai vállalkozásokkal kötött történelmi szerződés, valamint az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer megerősítése által. A hatodik az elvándorlás megállítása a bérunió, az otthonteremtési reform és a családpolitika segítségével. A hetedik pedig a nemzetközi presztízsünk növelése egy következetes és hiteles diplomácia által.

ZSPB.: Lesz árnyékkormány?

V.G.: A kormányzati struktúra már kész van.

ZSPB.: Hány miniszter lesz?

V.G.: Ezt, majd ha eljön az idő, ismertetni fogom. Most annyit mondanék, hogy több minisztérium lesz, de kevesebb vízfej. Több szakpolitika lesz, de kevesebb kommunikáció. Nem csupán a programunk jó, de a forma is, amivel képviselni fogjuk. Egy nagyon izgalmas és hatékony struktúrát sikerült összerakni, amin már csak finomítani kell. 

ZSPB.: Csak nem szakértői kormány készül?

V.G.: Ha ez a szó nem lenne egy kissé pejoratív a magyar politikában, akkor azt mondanám, hogy igen. Talán úgy fogalmaznék, hogy az lesz a miniszter és az államtitkár, aki a legalkalmasabb, függetlenül attól, hogy pártpolitikus vagy szakértő.

Nem uralkodásra készülünk, hanem kormányzásra a nép pártján. Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel.