Kósa Lajosék sertéstelepét Ön is fizette - 123 milliós támogatást kaptak

Úgy néz ki, elég jó dolguk lesz a disznóknak egy Kósa Lajos édesanyja érdekeltségébe tartozó mátészalkai sertéstelepen, hiszen az azt üzemeltető cég 123 millió forintos támogatást nyert az államtól. Gyanúsak a körülmények, ugyanis a Méker Kft.-ben 2016 februárjában szerzett tulajdont Kósa mama, a pályázatot pedig alig pár hónapon belül már fel is függesztették.

Remek ütemben szállt be a sertésüzletbe Kósa Lajos 82 éves, nyugdíjazása előtt védőnőként és bölcsődevezetőként dolgozó édesanyja: alighogy felesben tulajdonosa lett egy furcsa körülmények között létrehozott cégnek, azonnal összejött minden, ugyanis 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton. Az egykor védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó nyugdíjasnak pont időben, 2016 februárjára sikerült átvezetni a tulajdonszerzést, így még be tudta adni pályázatát a sertéstelepek fejlesztésére kiírt támogatásra, amit nem sokkal később a túl sok jelentkező miatt le kellett zárni.

kósacsicska

A Népszava meglátogatta a környéket és beszámolójuk szerint a telepen 8-10 épület található, melyek egy része lepukkant állapotban van, és gyakorlatilag semmiféle munka nem folyik bennük. A lapnak nyilatkozó egyik munkás szerint a telep szomszédságában lévő takarmányfeldolgozónak semmi köze sincs a sertésfeldolgozóhoz. Nagyon úgy tűnik, Kósánéék különösen jó érzékkel szálltak bele a disznótenyésztésbe, hiszen a sertéstelephez tartozó egyik ingatlan tulajdoni lapja szerint a Méker Kft. tulajdonszerzését csak 2016 februárjában sikerült átvezetni, a pályázatot pedig alig pár hónap után már felfüggesztették, mert elvileg túl sokan jelentkeztek.

Gyanús az is, hogy tavaly októberben a Kósa Lajos vezette megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztériumhoz igazolt Horváth István korábban miniszteri megbízottként a kormány sertésprogramját felügyelte, civilben pedig a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének az elnöke.