Semmire nem jó a kormány új vesszőparipája, a honvédelmi akcióterv

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője volt a Hír TV vendége. Elmondta, hogy szerinte csak kampányfogás az egész honvédelmi akcióterv, mert ez nem ad valós biztonságot terrortámadások esetén.

A probléma valós, de a kormány megoldása elégtelen. A pedagógusok már így is túlterheltek, az intézkedés pedig újabb adminisztrációs terhet jelentene, ugyanis a kormány szakemberek helyett pedagógusokkal írattatja meg, hogy mi a teendő terrortámadás esetén az óvodákban és az iskolákban – mondta Dúró Dóra a Hír TV reggeli műsorában.

 

Elárulta, hogy szerinte a gyerekek valós biztonságát az szolgálná, hogyha valós szakembereket vonnának be az ilyesféle tervek kidolgozására. Ami most folyik, az a jobbikos politikus szerint csak politikai hangulatkeltés, és szükségtelen terheket zúdít az iskolákra és a pedagógusokra.

 

Dúró Dóra úgy véli, a kormány nagy hirtelenjében kitalált ötlete, miszerint a pedagógusoknak kell esetleges terrortámadásokra felkészülve intézkedési tervet elkészíteni, nem fogja segíteni a gyerekek biztonságát, és az egész csak egy kampányfogás, csak az érintettek riogatását, félelemben tartását szolgálja. Az is szintén árulkodó és abszurd, hogy bár a középiskolákban ezeknek a tervek létre kell jönni, az óvodákban és a felsőoktatási intézményekben az előírás nem teszi kötelezővé ezek kidolgozását.  

 

Szó esett arról, hogy hogyan tartatnák be ezeket a terveket. Dúró szerint érdekes kérdés az is, hogy miért a pedagógusoknak kell ezeket elkészíteni, hiszen nekik ehhez a képzettségük nem elegendő és nem megfelelő. Sokkal inkább honvédelmi szakembereknek kellene kidolgozni a terveket, mert bár van egy központi, 34 oldalas tervezet, minden egyes intézménynek saját, egyéni protokollokat is létre kell hozni. Dúró úgy látja, a kormányintézkedés a pedagógusok túlterheltségét fokozza.

 

Ráadásul a tanárok méltatlanul alulfizetettek az országban, ahhoz képest, hogy milyen fontos szerepük van a fiatal társadalom és így az ország jövőjének alakításában. A témával kapcsolatosan elmondta továbbá, hogy a Jobbik álláspontja szerint a diplomás átlagbér szintjére kell emelni a pedagógusok fizetését, ugyanis mára elértéktelenedett az ő munkájuk, így nem is csoda, hogy hiányszakmává vált a tanítói és a tanári szakma.

 

Dúró kifejtette, a gyerekek biztonsága nyilvánvalóan mindenkinek fontos, de egy működőképes, valódi biztonságot nyújtó terv kidolgozásához megfelelő szakemberekre van szükség, nem pedig olyan politikai hangulatkeltésre alkalmas módszerekre, amit most a kormány csinál.