Nem bírja tovább az énekesnő: 2022-re kapott műtéti időpontot

9 éve diagnosztizáltak Krámli Kingánál IV. stádiumú, súlyos bélendometriózist. Ez a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül, amely szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. A megoldás egy komplex és igen kockázatos és hosszadalmas műtét lenne, de Krámli jelen állás szerint 2022. január 19-re van kiírva erre a procedúrára, azaz négy év múlva, pedig elmondása szerint addig nem bírja ki.

Krámli Kinga a Facebookra posztolta azt az ,,Őszintén” címmel ellátott jegyzetet, amiben a következőt írja:

„Több felelősségteljes hivatásom van. Világ- és népzenei formációk (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet) volt és jelenlegi énekese vagyok. A mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök. Mindezek mellett egy rejtélyes betegséggel is küzdök. Endometriózissal.”

Ahogy a 34 éves énekesnő fogalmaz, egy műtéttel korábban javítottak az állapotán, de az orvosok az mondták, hogy súlyosbodni fog a helyzet, és így is lett:

„Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van. Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem” – árulta el.

Az endometrózis sajnos nem túl ritka betegség, közel 200 ezer magyar nő szenved ettől, a műtétre pedig nagyon sokat kell várni, ha nem veszik korán észre a betegséget. Múlt héten Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselőjelöltje tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, országosan hihetetlen szélsőségeket lehet tapasztalni az ellátásban. Az ellenzéki párt a várólisták megszüntetését szorgalmazza, s ez álláspontja szerint nem járhat együtt az ellátás színvonalának csökkenésével. Varga-Damm hozzátette: időkeretet kellene meghatározni arra, milyen tünettel, mennyi időn belül kell felállítani diagnózist és megkezdeni a gyógyítást. Daganatos megbetegedések és keringési betegségek esetén zéró toleranciát kell hirdetni, azaz azonnal meg kell kezdeni az ellátást.