Bréking: Orbán azt nyilatkozta a Weltnek, hogy készek vagyunk elfogadni a menekültek betelepítését

Magyarország hajlandó részt venni a kvótarendszerben - nyilatkozta Orbán Viktor a Die Welt című német konzervatív újságnak. A kormányfő feltehetően egyre keményebben érzi a bőrén, hogy az elmúlt évek EU-ellenes politikája és új oroszpolitikája miatt végleg elfogyott körülötte Európában a levegő. Persze most is világbajnoki teljesítményt nyújtott a Magyarországon elmondott populista beszédei és a Nyugatnak szánt magyarázkodásának különbségét mutató kettős beszéd kategóriájában.

Az interjúban elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy Orbán enged az eddigi kemény álláspontjából menekült kérdésben, de ügyes huszárvágással próbálta mosdatni magát a Brüsszel-ellenes kampány miatt is. Szerinte ugyanis az EU-nak nem nagyhatalmi politikát kellene folytatnia. Orbán azt is elmondta, hogy egyetért a pápával, hogy segíteni kell a menekülteknek, csak annak módjában vannak nézetkülönbségek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európába érkezők többsége gazdasági bevándorló, jóllehet ügyesen hallgat a közel húszezer, ebbe a kategóriába nem tartozó, letelepedési kötvényeket vásárló gazdag külföldiekről.

Szintén nagy meglepetés, hogy a magyar kormányfő az interjúban elismerően beszél az itthon démonizált Angela Merkel politikájáról, bár nem rejtette véka alá csalódottságát, hogy mostanában nem Magyarország a német politika szíve csücske. Az interjú tartalmát és Orbán mosakodását nézve talán még azt is megéljük a választások előtt, hogy Orbán Soros Györgyöt is méltatni fogja valamilyen külföldi lapnak suttyomban.