A magánéletben szívesen vájkálók, figyelem! Most Polcz Alaine és Mészöly Miklós házassága van terítéken

Nemrég jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában A bilincs a szabadság legyen címmel a Polcz Alaine pszichológus, író és Mészöly Miklós Kossuth–díjas író teljes magánéleti kitárulkozását bemutató, 1948-tól 1997-ig tartó levelezés. A művész házaspár élete nem kevés hullámvölggyel, válsággal teli mindennapi, sokszor túlontúl tényszerű valóságából nagyon is hús-vér, esendő emberek portréja sejlik fel.

MeszolyPolcz_comicstyle

Nádas Péter utószava, aki a két rendkívüli ember életének fontos személye, barátja volt, megerősíti azt a már korábban is ismert tényt, hogy a házasság elsősorban a feleség részéről nagy áldozatokat követelt.

A második világháború idején súlyos testi és lelki traumákon átesett fiatal Polcz Alaine nagyon erős személyiségre talált szerelmében, Mészöly Miklósban. A fiatal művészfeleségnek ahhoz, hogy később pszichológusként praktizálva, szakmai fejlődésében egyszersmind belső útjára, hivatására is rátaláljon, sok nehézséggel, akadállyal kellett megbirkóznia.

Mint azt a levelezésből megtudhatjuk, Mészöly Miklós nem érezte, tartotta írói vénával felvértezett művésznek feleségét. Polcz Alaine későbbi hivatásával, a tanatológiával pedig végképp nem tudott azonosulni az elismert író. Mészöly Miklós számára feleségének gyermekek halála körüli „bábáskodása” egyfajta meg nem értett, zavaró tényező volt, amelyről soha nem szeretett beszélni.

Ahogyan azt sem szívesen ismerte volna be, hogy a házasságuk működőképessége lényegében a hosszas távolléteken és Mészöly fel-fellángoló, tiszavirág életű szerelmi kalandjainak elviselésén múlott. Ezeket Polcz Alaine elfogadta, megértette, tolerálta, megtanult együtt élni azzal a ténnyel, hogy kapcsolatuk csak ilyen áldozatok árán képes megmaradni.

A levelekből az is kiderül, hogy a feleség többször kísérletet tett a szakításra, de ezek a próbálkozások valamilyen közös, halálig tartó vonzalom, kötődés miatt mindig meghiúsultak. A művész házaspár életének talán ezek azok a momentumai, amelyek a leginkább foglalkoztatják a manapság egyre gyakoribb irodalmi, magánéleti kitárulkozást kedvelő olvasókat. Bár az is igaz, hogy az ilyen mélységű őszinteség nem csak a bulvármédia számára szolgál ínyenc táplálékul; a levelezést végigolvasva két különleges ember kapcsolatának pszichológiai hálóját is feltérképezheti a publikum.