Mindent Kosztolányiról

A közelmúltban jelent meg Arany Zsuzsanna irodalomtörténész Kosztolányi Dezső élete című kötete, amely rendkívüli részletességgel és alapossággal tárja fel a nagy író életútját.

Kosztolanyi_comicstyle

Arany Zsuzsanna célja elsősorban a „tiszta forrásból” történő életrajzírás volt, amelyhez a szerző az író és kortársainak műveit, forrásdokumentumokat és a filológiai alapkutatásokat használta.

A kötet végigolvasása során kevéssé ismert tényekkel, momentumokkal is megismerkedhetünk, amelyek némiképp árnyalják az íróról a középiskolában tanultak alapján kialakult képet. A "játékos költő" korántsem egykönnyen megfejthető életfilozófiája többször változott élete során.

Kosztolányi Dezső különféle politikai szekértáborokon való kívülhelyezkedését a huszadik század első felének sűrűn változó ideológiái közötti sodródás előzte meg. A kötet szerzője érinti Kosztolányi jobb- és baloldali állásfoglalásait is, sőt még az igen kényesnek számító antiszemita megnyilvánulásokat is számba veszi, de szót ejt a vörös uralom alatti, védett írói helyzetéről is.

Az elképesztő mennyiségű szellemi munka, a már majdhogynem megszámlálhatatlan nyomtatott sajtótermékben történő publikáció komoly testi-lelki nyomást gyakorolt Kosztolányira és családjára is. A Kosztolányi-életrajz persze nem nélkülözi a magánember alakjának, személyiségének bemutatását sem. A kötetből olyan, a bulvármédia számára érdekes tényeket is megtudhatunk, mint hogy a művész kedvelte a prostituáltakat, gyakran látogatta a piros lámpás negyedet, de ezzel szemben egyszülött fiát túlbuzgó apai szeretettel, féltő aggodalommal vette körül. Erre példaként hozható a könyvből az a tény, hogy Kosztolányi, amikor hazatért újszülött kisfiához, otthonában orvosi köpenyben közlekedett.

A mai marketingvilágban szocializálódott olvasó számára az is érdekes információ lehet, hogy az író már a múlt század első felében gerilla módszerekkel akart ismertséget és hírnevet szerezni magának. Komoly, mai kifejezéssel élve „salesmunkát” is folytatott egy-egy kötetének megjelenésekor.  

Kosztolányi érdekes, izgalmas, egyben nagyon különös személyisége tele volt ki- és megismerhetetlen rejtélyekkel, még igen népes baráti társasága számára is. A művész halálhoz, holttestek szemléléséhez való különös viszonyulása is értetlenséget váltott ki ismerőseiből. Ez utóbbira hozza példaként a szerző a Kosztolányi házaspár meghökkentő nászúti programját, amelynek többek között a Szajnába fulladt holttesteket kiállító hullaház, a Paris Morgue-ban tett látogatást is része volt.

Az író kortársaihoz fűződő viszonyát, ellentéteit és barátságait is alapos részletességgel tárgyalja a szerző. Ha valaki mindent meg akar tudni a Hajnali részegség, vagy éppen az Esti Kornél szerzőjéről, annak sok izgalmat ígér ez a több száz oldalas olvasmány. Hogy milyen hatást fog ránk gyakorolni a kötet olvasása közben a nagy író? Hatvany Lajos feleségének – mint azt a kötetből megtudhatjuk - a következőképpen jellemezte a Kosztolányi-jelenséget: „Fecnivé fog főzni téged!”

Ebben bízhat a részletes életrajz megismerése közben a mindenre kíváncsi Olvasó is.