Egy diktátor jellemzése - újabb bizonyíték, hogy Orbán bukni fog!

Dr. Jerrold M. Post professzor, a CIA volt pszichológusa és a George Washington Egyetem Politikai Pszichológia programjának vezetője, aki tanulmányozta Kim Dzsongil személyiségét is és számos könyvet írt a terroristák és diktátorok profiljáról, levezette, pontosan mely tulajdonságok azok, amelyek egy diktátorra jellemzőek. Az alábbi következtetésekre jutott:

1. Messiástudat

Nagyon erős énközpontúság jellemzi, az átlagember számára elképzelhetetlen az, hogy mennyire önmagát állítja a középpontba egy ilyen személy. Mindemellett nagyon erős a küldetéstudata: szeret a megmentő szerepében tetszelegni, ugyanakkor további három pont meggátolja azt, hogy helyes és jó eszközökhöz nyúljon.

2. Paranoia

Folyton ellenséget keres, vagy ha nem talál, hát kreál. Bármilyen sikertelenség, vagy kudarc éri, legyen az bármilyen apróság is, másokat hibáztat, nem vállalja a felelősséget a tetteiért és annak következményeiért.

3. Gátlástalanság

A diktátor hajlamú emberekre jellemző a lelkiismeret hiánya, és mivel nincs, ami morálisan gátat szabna a cselekedeteinek, ezért nem érzi az egészséges és szükséges gátlásokat, korlátokat, határokat.

4. Uralkodás

A lelki terror, amivel az ilyen ember uralja a környezetében élőket, azzal is párosul, hogy nem ad lehetőséget arra, hogy bárkinek különvéleménye legyen - ha mégis megtörténne, akkor kőkeményen megtorolja azt. Mindemellett a hatalomra, uralkodásra való törekvés határozza meg az ilyen személyiséget.

„Azt akarjuk, hogy egy vezető bölcs, mindenható és teljesen egészséges legyen” - így ír a professzor a When Illness Strikes the Leader: The Dilemma of the Captive King című könyvében (Amikor betegség üti le a lábáról a vezért: A fogságba esett király dilemmája).

A professzor úgy véli, hogy akit a választó nem lát vagy nem hisz egészségesnek, arra nem fog szavazni, mert nem érzi magát biztosítva arról, hogy akire szavaz, az hosszú távon képes az ő jólétéről gondoskodni. Nagyon fontos, hogy nem csupán a testi egészségről van szó ilyenkor: a lelki, mentális egészség legalább olyan lényeges. A fent vázolt diktátor-hajlam, a lelki-szellemi összeomlás, pszichés betegségek sok olyan választót is elriaszthatnak, akik egyébként hűségesek voltak egy bizonyos jelölt vagy vezér személyéhez.

Ezek alapján Orbán bukni fog tavasszal?