Erős és büszke: Félmillióan csak hosszú utazgatással tudnak gyógyszerhez jutni Magyarországon

Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy közel félmillió magyar ember más faluba, városba kényszerül utazni, ha gyógyszerre van szüksége, ugyanis a saját településén még patika sincsen.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai elárulják, legtöbbször kisfalvak lakói kényszerülnek utazásra, ami azt jelenti, hogy az elöregedett magyar vidéken sokszor a legidősebb embereknek van szükségük arra, hogy másik városba utazzanak, csak hogy be tudják szerezni a gyógyszereiket. Emiatt rengetegen buszoznak, ami nem csak az idejüket, energiájukat veszi el, de plusz kiadást is jelent. Mindez Magyarországon, 2018-ban.

Bár állami támogatásban részesülnek a kistelepüléseken üzemelő gyógyszertárak, több helyen ennek ellenére sem éri meg nyitva tartani. Több, érintett vidéken a háziorvosi ellátással is súlyos problémák vannak, hiszen betöltetlenek az alapellátási praxisok, így az idős, kiszolgáltatott és sokszor súlyos krónikus betegségben szenvedő, rossz anyagi és szociális körülmények között lévő emberek helyzetét a gyógyszerhiány is rontja.

A Híradó riportjából kiderül, a Heves megyei Tarnaszentmárián például posta sincsen, nemhogy gyógyszertár, habár régen volt. Egy, a riporternek nyilatkozó idős hölgy elmondta, még buszjárat is alig van a településen. Ebből a faluból egyébként legtöbben a szomszédos Verpelét egyetlen patikájába járnak át, mikor havi gyógyszereiket kell kiváltaniuk, de a Borsod megyei Tiszatardosról még messzebb, egészen pontosan Tokajig kell utazniuk a lakóknak a gyógyszerekért.

Bár idén is több patika kaphat támogatást, ez a probléma nem kerül a kormány fókuszába, így akiknek eddig más településre kellett járni kiváltani a gyógyszereiket, nem fog egyhamar jobbra fordulni a mindennapi életük.