Több ezer külföldre kényszerült magyar szavaz majd a külképviseleteken, de Orbán továbbra is csak a határon túliaknak udvarol

BEL_urna_170224

Tegnapig 3187-en vetették fel magukat külképviseleti névjegyzékbe az Orbán szerint kalandvágyból külföldre kényszerült honfitársaink közül, hogy regisztráltan voksolhassanak április 8-án - írja a Magyar Nemzet

Legtöbben, 427-en Londonban jelentkeztek. A külhoni magyarok március 31-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe való felvételüket a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől. A külföldön dolgozók csak személyesen szavazhatnak a külképviseleteken, így jelentős hátrányban vannak a határon túliakhoz képest, akik közül immár 336 ezren regisztráltak, ám ők szavazhatnak levélben is. Nem titok, hogy a határon túli magyar állampolgárok túlnyomó többsége a Fideszre fog szavazni, mert helyi vezetőik is a Fidesz tenyeréből esznek, alapítványaik több százmillió forintot kaptak az elmúlt években a kormánytól. Ráadásul nem is nagyon jut el hozzájuk más információ az orbáni propagandán kívül.

Legutóbb például Kelemen Hunor, az RMDSZ jelenlegi elnöke közölte az MSZP képviselőivel Molnár Gyulával és Karácsony Gergellyel, hogy teljesen felesleges Erdélyben kampányolniuk, az ottani választópolgárok tudják, hogy Orbánra kell szavazniuk.

Orbánék mellett áll a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, Pásztor István is. Minő véletlen, a kormány épp idéntől adja a 64 ezer forintos egyszeri anyasági támogatást és a babakötvényt is, melynek elindításához 42 500 forinttal és kamattámogatással járulnak hozzá Orbánék.

Nincsenek ilyen szerencsés helyzetben a külhoni magyarok. A Fidesz-kormány lassan nyolc éve alatt több százezer ember hagyta el az országot a jobb megélhetés reményében és a nyomasztó közhangulat miatt. Ők semmiféle gesztusra nem számíthatnak a magyar kormánytól, hisz az Orbán-kabinet még arra sem volt hajlandó, hogy lehetővé tegye ezeknek az állampolgároknak a levélszavazás lehetőségét, ami megilleti a határon túliakat.   

Reméljük, sokkal több külföldön dolgozó honfitársunknak jön meg a kedve március végéig a regisztrációhoz és szól bele április 8-án hazája közügyeibe, mert rajtuk is múlik, sikerül-e elzavarni a maffiakormányt.