Kéri László: A Fidesz a saját választóit is gondolkodásra képtelen bábnak tekinti

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: Hódmezővásárhelyen győzött az igazság. Adott a recept? Mit jelez április 8-ra a Fidesz egyik bástyájának ledöntése?

Kéri László: Természetesen, az elmúlt napokban minden és mindenki a vásárhelyi választás váratlan eredményeinek boncolgatásával foglalatoskodott. Engem is több helyen - tévékben, rádiókban - megkérdeztek már, ezért nem ígérhetem, hogy a korábbi megszólalásaimhoz képest vadonatúj magyarázatokkal tudok előállni. Legfeljebb nyomatékosan ismételhetek meg néhány olyan összefüggést, amelyek eddig talán kevéssé kaptak figyelmet. Először is azt a tényt, hogy Magyarország egyik legmasszívabban jobboldali hagyományokkal rendelkező városában a lakosság kétségtelenül meghatározó nagyságrendű többsége fellázadt a jobboldali kormányzás ellen, mert egyértelműen leszavazta azt a kormánypárti jelöltet, aki minden elképzelhető kormányzati segítséget megkapott a győzelméhez. Talán túl sokat is és túlzottan ízléstelen módon. S éppen ez lenne az az elem, ami némi magyarázatra szorul még.

ZSPB.: Miért?

K.L.: A kormányzati kommunikáció sokéves főiránya a saját választóközönségét is olyan bábnak, kommunikációs cérnaszálon szabadon rángatható és önálló gondolkodásra alkalmatlan masszának véli, amellyel bármikor bármit, szabadon el lehet hitetni. Legfőképpen pedig úgy hiszik, hogy a kampányok eszköztárának működtetésében morális megfontolásoknak végképp nincs helyük. Ez már azért is fajsúlyos tévedés, mert az elmúlt években a jobboldali értelmiség számos jelentős tagja rendszeresen hangot adott annak, hogy nem szabad a saját tábort idiótának tekinteni, mert ez a tévedés előbb-utóbb vissza fog ütni. Na, most jött el az az „előbb-utóbb”.

Az itteni beszélgetéseinkben már hetek óta rendszeresen kitértem arra, hogy az idei év két nagy kormányzati kudarca nem maradhat számottevő következmények nélkül. A látványosan lelepleződött menekültbefogadással sem önmagában volt baj, hanem azzal, hogy éveken át, óriási hangerővel ennek az ellenkezőjét hirdették. S amikor lebukott a kormányzati csalárdság, akkor minderre nem akadt elfogadható válasz, sem pedig magyarázat. Ugyanilyen szerkezetű politikai hiba az, amit a Kedves Vej lebukása kapcsán művelnek. Cáfolni nem tudják, talán nem is akarják. Vádaskodva és képtelen magyarázatokkal elhárítva kísérleteznek azzal, amit már ország-világ jól láthat. S ahogy az idő telik, egyre védtelenebbé válik Orbán Viktor és a teljes családja. Még akkor is, ha e tényről szemmel láthatóan nem szeretne tudomást venni. Ha az idei évben követett kormányzati kommunikáció működést vizsgáljuk, akkor az egyetlen elfogadható és következetes válasz csak az lenne, hogy a LED-lámpákat országszerte Soros-ügynökök telepítették be, migráns segítséggel, brüsszeli pénzen, s mindezt azért, hogy a magyar embereket még a kampány véghajrájában végképp megtéveszthessék.

ZSPB.: Emiatt a kudarc miatt élesen változhat Orbánék kommunikációja?

K.L.: A vásárhelyi kudarc óta eltelt néhány nap egyik megfogható tanulsága számomra éppenséggel az a fajta teljes felkészületlenség, amit a Fidesz hétfő óta folyamatosan produkál. Egyfelől megjelent és igen hangosra csapott az a riadalom, amit a legbiztosabb bázis elvesztése joggal okozott.

Ebből kellene következnie a gyors, átgondolt korrekciónak, s a használhatatlannak bizonyult kommunikációs üzenetek újakkal való felváltásának. Másfelől viszont párhuzamosan kísért - és a kormányfői szokásos rádiónyilatkozatban is megerősítést nyert - a korábbi stratégia töretlen folytatása. Azaz, azt hirdetik továbbra is, hogy 2018 tétje kizárólagosan a migránsellenes/migránspárti küzdelem. Mintha nem lenne, nem is lehetne semmi más értelmezése a közelgő választásoknak. Ez utóbbi nemcsak „dupla vagy semmi” játék, mert abból indul ki, hogy minden, ami történik, az nagy gonddal is, de előbb-utóbb beleilleszthető e fönti sémába. Túl ezen, egyfajta vakság, politikai csőlátás bizonyítéka is, mert arról tanúskodik, hogy a Fideszt semmi sem képes észhez téríteni, csak a váratlan és nagyarányú vereség. Lelkük rajta.

ZSPB.: Mi a tanulság?

K.L.: Vásárhelyen elemi erővel bizonyosodhatott be az, amit korábban már Veszprémben és Tapolcán is meg lehetett tanulni, hogy az általános választásokon nem a pártok a legfontosabb tényezők, hanem a választók. Annak a pártnak lesznek az idén a legjobb esélyei, amelyik ezt az alapvető üzenetet képes lesz a többieknél előbb megérteni. És az egyéni körzetekben képes lesz olyan jelölttel előállni, akinek nem a párthovatartozás a legfontosabb tulajdonsága, hanem a helybéli elismertsége. Ahogyan az elmúlt egy hét visszhangjait olvasgatom, úgy tűnik, hogy ezt a nagyon is kézenfekvő tanulságot az egymással versengő pártok többsége még mindig nem képes - vagy nem akarja - tudomásul venni.