Lázár János, az elsőfilmes tehetség megmenti Magyarországot

Alig várom azt a videót, amelyben Lázár János este tízkor bejelentkezik a Blaháról, vagy – ne adj isten – a Hős utcából, hogy elmondja, micsoda kosz, meg veszély fenyegeti az odatévedő gyanútlanokat. Ja, hogy ilyen nem lesz?

És persze nem azért, mert ezek a városrészek a mi – teljes joggal – büszkén szeretett Budapestünk ékkövei lennének. A népi bölcsességek iránt annyira fogékony kormánypárt vezető funkcionáriusa láthatóan elfelejtette, hogy előbb mindenkinek a maga portáját kellene tisztán tartania, utána szólhatja csak meg a szomszédot. Persze, ő nem Budapestért felelős, hanem Hódmezővásárhelyért, meg az egész országért, de akkor meg miért elemezgeti Bécs etnikai, kulturális állapotát, közbiztonságának változásait? Motivációként még az is felmerülhet, hogy így veszünk elégtételt a sógorokon a sok múltbéli sérelemért. Lám, a rendszerváltás hajnalán még oda jártunk Wartburggal hűtőszekrényért, mosógépért, most meg egy lehúzó, posztapokaliptikus hellyé váltak.

Jó, rendben, ez már a jól ismert játék, amiben egy párhuzamos valóság díszletei között vitatkozunk. Ha viszont innen nézzük, a beugrós díszlettervező, rendező és színész Lázár elég hanyag munkát végzett. Sokkal hihetőbb lett volna, ha például a meneküléstől kifulladva, lihegve, ijedt arccal jelentkezett volna be, esetleg kicsit megtépett kabátban. A közbiztonság katasztrofális állapotát nyomatékosíthatta volna azzal, ha a megfelelő dramaturgiai pillanatban egy bécsi migráns kikapta volna kezéből a mobilt és elszaladt volna vele. A feszes, akciódús tempó helyett belassított, melankolikus zenére összevágott lírai hangvételű kesergés lett az egészből.

Vagy lehetett volna antropológiai természetfilm is belőle, amelyben Lázár János David Attenborough stílusában (elnézést kérek a híres filmestől az említésért) a földön kúszva mutatta volna be a szemetet, talán még a csatornába is bemászhatott volna.

Ha a habonyi laboratóriumban elfogadnának egy ingyen tanácsot, legközelebb inkább valóban veszélyes helyeken forgatott felvételekből vágjanak össze egy videót. A realitás- és arányérzék hiánya nem teszi hihetővé, hogy ez az ember, vagy bárki a kormányból képes lenne megvédeni Magyarországot a valós veszélytől.

A migráció tényleg egy csomó problémát hordoz, ezekre fel kell készülni, megoldási stratégiát kell kidolgozni, de az a politikai erő, aki akarva-akaratlan paródiává zülleszti a kérdést, valószínűleg nem alkalmas erre.