Orbán megint nem indul egyéniben, talán korábbi buktái miatt

Orbán gyáva, nem mer kiállni kihívóival – mondják teljesen jogosan a miniszterelnök-jelöltek egy évtizede. A Fidesz a héten megnevezte egyéni jelöltjeit az áprilisi választásra, így kiderült, Orbán megint nem indul egyéniben. Volt azonban, amikor még nem futamodott meg, ezen alkalmakkor elszenvedett bukásait szedtük össze.

Orbán, mielőtt a Haris köz érintése után,  a  XII. kerületi Cinege utcába ment „fel” lakni, 1990-ben még  puritán körülmények között a ferencvárosi Haller utcában lakott.

Januárban tért haza Oxfordból, ahol kilenc hónapos ösztöndíjas tanulmányait folytatta, a Soros György támogatásával.

Innen jöhetett az ötlet, hogy nem a székesfehérvári pátriájában, hanem a budapesti 13-as országgyűlési körzetben induljon el egyéniben, amely akkor Ferencvárosnak a Haller utcától délre eső részét és a XX. kerületnek a Kossuth Lajos utcától északra eső részét foglalta magában.

Hiába volt akkor még töretlen a Fidesz és az SZDSZ barátsága, utóbbi nem támogatta a „kistestvérpárt” elnökének indulását, önálló jelöltet indított ellene, pedig Gyöngyösön például a Szadesz szedte össze a Fodor Gábor indulásához szükséges ajánlásokat, ottani Fidesz csoport hiányában. Ellenfele Szabó Miklós történész volt, az SZDSZ ügyvivője, akinek ekkor már bő évtizedes, a Kádár-korszakban is nyíltan vállalt ellenzéki múltja volt. A pártállami múlt letéteményese az MSZP Róbert László újságírót indította, aki esélyesnek számított, mert 1990 januárjáig a Duna-gate ügy kirobbanásáig a közvélemény-kutatásokat az MSZP vezette. Az MDF Zacsek Gyula újságírót jelölte, aki a XX. kerületben és a Határ úton is szervezett termelői, vagy, ahogy akkor nevezték „MDF piacot”.

Orbán nagy hangon vette tudomásul, hogy egy „kofa” indul ellene, akit könnyen verhető ellenfélnek tartott. Nem vette figyelembe, hogy a rendszerváltozás idején elszegényedett emberek nagyon fontosnak tartották a piac meglétét és az ott beszerezhető zöldségeket, gyümölcsöket. Zacsek nagyon jól élt az alapítványa által működtetett piac okozta ismertségi előnnyel, így közel tudott kerülni a választókhoz, az akkor még szakállas Orbán zavaros liberális értelmiségi szövege nem talált utat az egyszerű emberekhez. Az első forduló így zárult a budapesti 13-as választókerületben: első lett Zacsek Gyula (MDF) 9 937 szavazat (35,32 százalék), második Orbán 5 720 szavazat (20,33 százalék) és harmadik Szabó Miklós (SZDSZ) 5 147 szavazat (18,29 százalék).

BFA-realpolitikus-stampedli

A második forduló előtt Szabó Miklós visszalépett Orbán javára, de végül Zacsek 12031-7882 arányban diadalmaskodott, 20 százalékot verve ellenfelére. A Fidesz a vereséget már akkor is külső erőkre fogta: „a kampány utolsó napján Orbán választókerületében helikopterről Fidesz-ellenes és Orbánt rágalmazó röpiratokat terjesztettek.”

Orbán vereségét az akkori MDF-esek így örökítették meg: „Orbán volt a Viktor, de Zacsek lett a Győző.”

A választás kései nyoma volt egy „Orbán Fidesz” felirat, ami a híres-hírhedt Dzsumbujban volt még hosszú évekig olvasható a Mester utcában lévő egyik épület falán, annak elbontásáig.

Az első szabad választás arról is volt nevezetes, hogy az akkor még szintén vad liberális Szájer József Sopronban legyőzte Pozsgay Imre államminisztert és Kövér Lászlónak is sikerült először és utoljára egyéniben nyernie Pápán.

1990 és 1994 között sok minden történt a magyar belpolitikában. A konzervatív kormány-koalíció pártjai elveszítették a népszerűségüket és 1993 nyarán a Fidesz volt a legnépszerűbb ellenzéki párt. Az MDF-Fidesz titkos mutyi megindította a Fidesz népszerűségét a lejtőn, már akkor is felsejlett az akkor még kispártot vezetők mérhetetlen pénzéhsége.

Sokan nem emlékeznek rá, de 1994-ben a Fidesz még egy „Liberális Szövetség” nevű választási együttműködés részeként indult neki az országgyűlési választásoknak az SZDSZ-el és a Zwack Péter nevével fémjelzett Vállalkozók Pártjával szövetségben.

Régi idők, régi módszerek, ekkor a „szövetségesek” még minden körzetben önálló jelöltet és országos listák állítottak, a Vállalkozók Pártjának kivételével, akik Zwack Pétert, mint közös egyéni jelöltet adták az egyik fővárosi körzetben.

Orbán a székesfehérvári kettes körzetben nagy mellénnyel lépett a hazai pályára, ez pedig meg is bosszulta magát. Orbán fő riválisa már nem a meggyengült MDF jelöltje volt, hanem az MSZP által indított Vancsik Zoltán. Az első fordulót meg is nyerte Vancsik Zoltán (MSZP) 10 422 szavazattal (30,58 százalék) a második lett Szelier András (SZDSZ) - 8094 szavazattal (23,75 százalék), Orbán pedig csak a harmadik, 7259 szavazattal (21,3 százalék). Ezután jöttek az izgalmak, ugyanis amíg a negyedik Kelemen András (MDF) – (3319 szavazat 9,74 százalék) visszalépett a második forduló előtt Orbán javára (!), addig az SZDSZ jelöltje ezt nem tette meg.

Orbán többet már nem indult el egyéniben, Kövér László is utoljára csak 1998-ban Csepelen – eredménytelenül.

 

(A cikk első változata 2018. 03. 11-én jelent meg.)