Plágium a Ripostnál? - Szenilis, szelektív memóriájú, nem túl cizellált ízlésvilágú olvasótáborra építenek


Egy héttel ezelőtt írtunk a Lónyay utcai Prestige nevű üzlet jóhiszemű nyugdíjasokat megtéveszthető tevékenységéről. Mint azt a cikkünkben is megemlítettük, a Ripost nevű kormánypárti „lapban” mintegy, a legtöbb elégedett ügyféllel rendelkező egészségmegőrző boltként jelent meg a Prestige, egy-egy negédes hangvételű, valószínűleg PR-cikknek szánt rövid interjú keretében.

A Ripost valóban a szenilis, szelektív memóriájú, nem túl cizellált ízlésvilágú olvasótáborára épít, hiszen ugyanazt az interjút kétszer is lehozták, csak éppen nem egyazon szerző neve alatt. Mégis miről van szó?

2017. június 14-én P. Petra, míg szeptember 14-én Tóth Tamara lett megjelölve szerzőként a Prestige nevű boltról készített kérdésekben és válaszokban is teljességgel azonos szövegű cikkekben.

Hogyan történhetett meg mindez a Ripostnál?

Tóth Tamara és P. Petra egy-egy valóságos személyt takar? Vagy csak egy felületes, alliteráló neveket kedvelő szerkesztő fiktív újságíróiról van szó? Az interjú tartalma már önmagában is kivetnivaló, hiszen szánalmasan próbálnak jó fényben feltüntetni egy a jóhiszemű fogyasztóktól anyagi hasznot remélő üzletet. Az is érdekes, hogy nem is egyszer, hanem kétszer hívták fel a számukra valamiért kiemelt fontossággal bíró boltra a figyelmet. De legalább egyazon szerző nevével tették volna meg, ha már a szövegen nem sikerült semmit sem módosítani.