Elveszettnek hitt Liszt-kéziratokat vásárolhatott meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem!

A hagyatékban fellelt kézzel írt kottákat a Liszt Ferenc Zeneakadémia állami támogatással vásárolhatta meg. A Zeneakadémia sajtóosztálya által közzétett tájékoztatás szerint „a dokumentumok között olyan különlegességek vannak, mint az a kotta, amelybe a világutazó Liszt maga írta bele Petőfi A Magyarok Istene című versének szövegét magyarul.”

Az említett Petőfi-vers egésze, de annak elsősorban utolsó két versszaka reményt és hitet adhat a jobb és szebb jövőben bizakodó mai magyaroknak is:

"A magyar nemzetnek volt nagy és sok vétke, /S büntetéseit már átszenvedte ő; /De erénye is volt, és jutalmat érte /Még nem nyert... jutalma lesz majd a jövő. /Élni fogsz, hazám, mert élned kell... dicsőség /És boldogság lészen a te életed... /Véget ér már a hétköznapi vesződség, /Várd örömmel a szép derült ünnepet!

A Zeneakadémia további tájékoztatása szerint „egy másik kéziraton a Mosonyi Gyászmenete című zongoramű található, amely Liszt legfontosabb magyar barátját, Mosonyi Mihályt helyezi a középpontba, és korai megfogalmazása annak a darabnak, amely a zeneszerző utolsó előtti életévében Mosonyi néven került be a Magyar Történelmi Arcképsorozatba."

"A Petőfi Szellemének című zongoradarab „Petőfi" néven kapta meg végleges formáját ugyanebben a sorozatban.  A Magyar Királydal eredetileg a Magyar Királyi Operaház 1884-es megnyitására készült alkotás, A Gyermek Himnusza Ébredéskor című kórusmű pedig az Engeszer Mátyás által vezetett Magyar Liszt Egylet számára íródott és Budapesten volt az ősbemutatója. Egyedül az Elfelejtett Románc (Vergesse Romanze) című mű témája nem kapcsolódik szorosan Magyarországhoz.….”

20180310_Liszt-kéziratok_Dimény__András_Képszerkesztőség_(23)

                                                                                      Fotók: Zeneakadémia/ Dimény András

Március 10-én, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban tartott ünnepélyes bemutatón Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora kiemelte a Liszt-kéziratok rendkívüli jelentőségét és nemzeti értékét is. Bízzunk benne, hogy minél több emberhez eljut majd Liszt Ferenc a magyar szabadságot is szívügyének tekintő zenéje.