Az EU pénzén hízott a fideszes bagázs, lassan elapad forrás

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési keretnek 92 százalékát lehívtuk, már csak 8 százalékot kell odaítélni a pályázóknak. Lényegében arról van szó, hogy lenyúlták az EU-s pénzek nagy részét, jól meghíztak rajta, miközben teli torokból ócsárolták "Brüsszelt".

Nagyon úgy néz ki, hogy más pénzforrásokhoz kell jutnia a magyar kormánynak, vagyis a fideszes bagázsnak, hogyha tovább akarják folytatni ezt a bődületes mértékű lopást. Több mint valószínű, hogy arról van szó, hogy mostantól az ország saját pénzét fogják zsebre tenni, nem az Európai Unióból befolyt összegeket. Ez pedig a magyar lakosság számára egyértelműen végzetes lehet.

Egészen pontosan 81400 pályázat kapott pozitív elbírálást, és 4365 milliárd forint támogatást fizetett ki a Fidesz-kormány, amiből 1095 milliárd forint „gazdaságfejlesztési projektekre”, 889 milliárd „közlekedésfejlesztésre”, 735 milliárd „településfejlesztésre”, 721 milliárd pedig ,,energiahatékonysági programok” kidolgozására folyt el.

Természetesen ezek csak a címszavak, az, hogy valójában a nagy részét lenyúlták, nyilvánvalóan nem került teljes egészében napvilágra. Pontosan tudjuk, hogy azok a korrupciós botrányok, amik a Fidesz kormányzása idején kiderültek, valójában csak töredékei a tejes képnek. Legtöbb ügyről lényegében semmit sem tudunk.

Az Európai Unió jóvoltából egyébként 2018-ban 2400 milliárd forinttal több pénz lesz a magyar gazdaságban. 2019-re pedig az összes EU-s támogatást, amit Magyarországnak szántak, ténylegesen kifizetik. Hogy mi lesz ezután? Több mint valószínű, hogy az ország saját vagyonát, és az Oroszországból és Kínából kapott hiteleket élhetik majd fel a kormánynál, még nagyobb balhékat okozva.