Egy régi Fidesz-munkatárs Orbánról: bukni fog, és tisztában is van vele

A Magyar Nemzet Kovács Adriánnal, egy Finnországban élő politológussal beszélgetett. Kovács korábban öt éven keresztül Navracsics Tibor munkatársa volt, jelenleg pedig a finn Tamperei Egyetemen oktat. Ő is úgy látja: Orbán bukni fog és tisztában is van vele.

Kovács a beszélgetés során többek között elmondja, a Fidesznek van miért aggódnia, hiszen ahogy ő fogalmaz, a Fidesz valamivel gyengébben szerepel listán, mint négy éve. Hozzáteszi, hogy mára már biztos, hogy „nem kapnak plusszavazatot sehonnan”, hiszen csak a nagyon elszánt Fidesz-szavazók támogatják a fideszes egyéni jelölteket.

Emellett kiemeli, hogy fontos faktor az átszavazás jelensége, amivel kapcsolatban azt mondja, hogy az ellenzéki átszavazások a mostani országgyűlési választások alkalmával „sokkal erősebbek lesznek”. A Fidesznek ugyanis most nehezebb, mint négy éve, bármennyire is magasan mérik a közvélemény-kutatások. Kovács szerint az ellenzéki átszavazások miatt a kormánypárt biztosan nagyon sok mandátumot fog veszíteni. Úgy látja, a valós eredményt a mandátumok tekintetében lehetetlen megbecsülni, ugyanis leginkább ezek mértékén múlik majd.

Hozzáteszi, hogy fontos faktor a taktikai szavazás lehetősége, amit mostanra számos honlap könnyűvé, gördülékennyé tesz, hiszen ahogy közeledünk a választás napjához, egyre biztosabban kirajzolódik, melyik egyéni választókerületben, melyik ellenzéki jelölt a legesélyesebb. A Nemzet újságírójának kérdésére Kovács azt is hozzáteszi, hogy bár természetesen ezekhez az oldalakhoz nincs mindenkinek hozzáférése, ez nem is feltétlen kell ahhoz, hogy tudjuk, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt a kerületünkben. Erre példaként hozza Veszprémet és Tapolcát, ahol ugyanígy rájöttek a választók, hogy kire érdemes adni a voksot, holott akkor még nem volt neve a jelenségnek.

Kovács úgy látja, a Fidesz bukása legfőképpen a részvételi adatoktól és az átszavazások arányától függ:

„képzeljük el, hogy egy adott választókerületben 20 százalék a Jobbik, 30 a baloldal. (…) Tegyük fel, hogy a választók (…) meg tudják állapítani, hogy melyik az esélyesebb. Azon múlik a választás, hogy mennyire erős az ellenzéki szavazók kormányváltó szándéka, mennyire fognak átszavazni az esélyesebb jelöltre” – hangsúlyozza Kovács.