Íme a bizonyítékok, hogy Soros milliókkal támogatta a Fideszt

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 1990-ben Orbán Viktor még büszkén vallotta, hogy ő maga is Soros György nem csekély mértékű támogatását élvezte. Itt vannak az újabb iratok a rendszerváltás idejéből, amelyek bizonyítják, hogy Soros kemény milliókkal támogatta a Fideszt, amely tehát a mai kormányzati logika szerint teljesen a kezében volt.

Jelenleg elég nehezen bizonyítható, hogy egy-egy pártot ki és mennyivel támogat. Persze ez nem igazán gátolja meg a kormányzati propagandát, hogy az ellenzéket sorosbérencnek nevezze. Ez a homályos finanszírozási háttér azonban – a Fidesz legnagyobb bánatára – nem mindig volt így. Nézzük, hogy mit is tudhatunk meg a Fidesz és Soros György kapcsolatáról a rendszerváltás idejéből.

Kezdjük is mindjárt a piszkos anyagiakkal! Mennyivel is támogatta Soros a Fideszt? A válasz az, hogy akkori mértékkel nézve nagyon, nagyon sokkal. Soros alapítványán keresztül folyamatosan pénzelte a pártot, különböző irodai eszközöket az egyszerű székektől kezdve a komoly fénymásolókig már a kezdetektől adott, nem is beszélve az ösztöndíjakról. De ezen kívül konkrét pénzösszeg is került a Fidesz számlájára. 1989. október 15-én tartotta a Fiatal Demokraták Szövetsége második kongresszusát, amelyen az egyik akkori prominens személy, Szelényi Zsuzsa jelentette be:

"A múlt héten érkezett meg a Soros Alapítvány pályázatán elnyert támogatásunk első, másfél millió forintos része."

Szelényi később pedig részletezte is, hogy a teljes összeg 3 millió 200 ezer forint. Talán ez mai szemmel nem tűnik elsőre olyan soknak, de tegyük is gyorsan hozzá viszonyítási alapként, hogy 1989-ben Magyarországon a nettó átlagkereset 8165 forint volt. Ugye, hogy így már másképp cseng egy kicsit ez az összeg?

De menjünk is tovább! 1990-ben Stumpf István, aki a Bibó Szakkollégium vezetőjeként a kialakuló baráti társaságtól kezdve a Fidesz körül volt, fontos pártállami személyként támogatta a szervezetet, később pedig az első Orbán-kormány minisztere, 2010-ben pedig alkotmánybíró lett, egy 1990-es tanulmányában több pontban fejtette ki, hogy szerinte mi a Fidesz akkori sikereinek titka. Az egyik pont a következő volt:

"A Soros Alapítvány támogatása nélkül számos színvonalas kiadvány nem jelenhetett volna meg, és egy új, tyútor-rendszerű kiscsoportos oktatási szisztéma kipróbálására sem nyílott volna lehetőség. Sok szakkollégista nyelvtudásának fejlesztését, külföldi szakmai nyelvi ösztöndíját az alapítványi támogatásnak köszönheti. A Soros-támogatás nélkül a kollégiumok technikai felszereltsége, könyv- és folyóiratállománya is lényegesen alacsonyabb színvonalú lenne."

A Fidesz mögött tehát egyértelműen ott állt Soros György. Jóhiszemű olvasóink még gondolhatják azt, hogy ez csupán anyagi támogatás volt, de valójában Soros komolyabban befolyásolta a Fideszt, a Fidesz pedig az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain keresztül az egész rendszerváltási folyamatot.

 

Források:

Szelényit idézi: Párt vagy mozgalom? Népszabadság, 1989. október 16. 6.

Stumpf István rövid tanulmánya Fidesz – Új generáció és szellemiség a politikában címen jelent meg a Kritika 1990. évi 12. számában.)

(A cikk első változata 2018. 03. 26-án jelent meg.)