A vasárnapi választások igazi tétje nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás - interjú Vona Gáborral

Azt gyanítom, meglepetés fog születni, ugyanis a korábbi Fidesz-szavazóknak az a része, amelyik valóban fontosnak tartja a polgári és konzervatív értékeket, el fog fordulni ettől a kormánytól, amely páros lábbal tiporja tetteivel a csupán a szólamok szintjén hangoztatott elveket. Van egy olyan érzésem, hogy a Fidesz szavazóbázisának jelentős része képtelen megemészteni, hogy az általuk támogatott párt lényegében szétlopta az országot – mondja Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Portálunknak adott interjújában többek között a családját ért drónos inzultusról, az előttünk álló megjósolhatatlan kimenetelű vasárnapi országgyűlési választásról, és a miniszterelnök-jelölti tévévita szimbolikus jelentőségéről is beszélt.

Zsúrpubi: Húsvét hétfőn posztolta ki a Facebook-oldalára, hogy a kertjükben játszó kisfia észrevett egy drónt a házuk felett, ami felvételeket készített róla. Ön tetten érte a drónt irányító férfit, akinek sikerült elmenekülnie. Feljegyezte a gépjármű rendszámát, majd azonnal a rendőrséghez fordult és feljelentést tett. Van azóta valami fejlemény az ügyben?

Vona Gábor: Egyelőre semmilyen értesítést nem kaptam. A kiérkező rendőrök felvették az adatokat, továbbá kihallgatták a szemtanúkat, mert az incidensnek voltak szemtanúi is. Megadtam az elérhetőségeimet, ahol bármikor tudnak értesíteni. A rendszám a rendőrség rendelkezésére áll. Nagy érdeklődéssel várom, bármi történik-e majd a választásokig.

ZSPB.: Feltételezem, hogy túl sok jót nem remél a feljelentéstől, hiszen sok esetben ezeknek érdemi eredménye sajnos nem szokott lenni.

V.G.: A rendőri intézkedés során a saját fülemmel hallottam, hogy az autót a rendszám alapján sikerült beazonosítani, így bizonyára a tulajdonos személyét is, ezért kíváncsi vagyok, mikor és miről kapok majd értesítést.

ZSPB.: Hogyan magyarázta el a kisfiának, hogy miért figyelik meg Önöket?

V.G.: Nehéz erről beszélni, mert mindez nagyon megrázta őt. 12 évesen már elég sok mindent megért abból, ami körülöttem, körülöttünk történik. Nem elég, hogy szembesülnie kell nap mint nap a személyemet érő támadásokkal, a rengeteg megrongált plakáttal. Most ezt a közvetlen fenyegetettséget személyesen is meg kellett tapasztalnia. Egyszer már volt arra példa, hogy éppen ő szúrta ki, hogy az iskolája előtt egy autóból lesifotósok képeket készítettek rólunk távolról. Akkor is ő leplezte le, hogy az intim szféránkba behatoltak. Hozzáteszem, abból az ügyből nem lett végül semmi, pedig a világhírű olasz paparazzo be lett azonosítva. Valaki nem sajnálta a pénzt – pedig meglehetősen drágán dolgozik – csak azért ideutaztatni őt Magyarországra, hogy a családomat zaklassa. Azt az ügyet mindenféle érdemi következmény nélkül zárta le a rendőrség, így nagy a várakozás bennem, hogy a mostani esetben megállapítanak-e majd bármilyen jogsértést, illetve van-e ilyenkor bármiféle jogorvoslat. Nemcsak nekem fontos, hogy vajon még ez is belefér-e, vagy számíthat-e egy ellenzéki politikus vagy bármely magyar állampolgár bármiféle védelemre, ha ilyen inzultus éri a családját.

ZSPB.: A Medián új kutatásából az derült ki, hogy mind a Jobbik, mind pedig az LMP szavazóinak kétharmada a visszalépések pártján áll. A Jobbik hónapok óta arra hívja fel a választói figyelmét, hogy mindenütt a legesélyesebb jelöltre szavazzanak. Ha tehát egy körzetben nem a jobbikos a legesélyesebb jelölt, akkor „meg van engedve”, hogy az Önök tagjai és szimpatizánsai átszavazzanak egy másik párt esélyes jelöltjére?

V.G.: Meglátjuk, hogyan döntenek majd a szavazók. Mi kezdettől azt képviseltük, hogy nem a pártok megegyezésére és a koordinációra kell várni. Azt, hogy sajnos ebben igazunk lett, igazolja az a tragikomédia, ami a baloldali pártok térfelén zajlik hosszú hónapok óta. A részvételi arányra kell koncentrálni, mert ha az emberek 70 százaléka elmegy szavazni, az elég lehet a kormányváltáshoz.

A mai politikai helyzetben nagyon nehéz megjósolni, hogyan fognak voksolni a választók. Biztosan lesznek olyan választókerületek, ahol nagy mértékű lesz az átszavazás balról jobbra és jobbról balra egyaránt, de a Jobbik elnökeként arra kérek mindenkit, hogy bennünket támogassanak. Egyrészt azért, mert mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt, másrészt pedig azért, mert mi vagyunk a legstabilabb ellenzéki párt, amelyik nem csupán arra képes, hogy megakadályozza Orbán Viktor kormányalakítását, hanem arra is, hogy erős kormányt állítson fel.

Lényeges, hogy az új kormány munkáját ne akadályozzák a veszekedések, és főleg ne szúrják hátba egymást azok, akikre az ország vezetését bízták az emberek. Mi vagyunk az a párt, amelyik valóban el akarja számoltatni a jelenlegi és korábbi kormányok korrupt politikusait, míg a baloldalon nem látok igazi eltökéltséget, hogy megvalósuljon a teljes körű elszámoltatás.

ZSPB.: Az még mindig áll, hogy Önök adott esetben koalícióra lépnének az LMP-vel?

V.G.: Természetesen. Tavaly ősszel ezt egyértelművé tettem. Az LMP számára az ajtónk mind a választások után, mind pedig a választások előtt nyitva áll. Sőt, amennyiben a helyzet úgy hozza, nem fogjuk megvárni az LMP megkeresését, hanem mi magunk fogunk koalíciós tárgyalásokat kezdeményezni, amennyiben a történelmi helyzet megkívánja. Ha a Jobbik egyedül nem tudna kormányt alakítani, meggyőződésem szerint egy Jobbik-LMP kormány képes volna tető alá hozni egy konstruktív politikai egyezséget, ami a magyarok számára egy élhető országot biztosítana, ez pedig a politikai kultúra szempontjából igen előremutató lenne. Minden koalíciós tárgyalás nehéz, mert a szereplők között bizonyos pontokon mindig vannak véleménykülönbségek, így a Jobbik és az LMP között is lennének ilyen kérdések, de hiszem, hogy a NER lebontását, a társadalmi béke és nyugalom megteremtését, továbbá az ország versenyképességének növelését illetően mindketten ugyanazt akarjuk.

ZSPB.: Ha már szóba hozta a baloldali tragikomédiát, keddi hír, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség olyan megállapodást akart kötni az LMP-vel és az Együttel, hogy míg az MSZP–Párbeszéd négy helyen lépett volna vissza, addig több mint két tucat helyen ezt az LMP-nek kellett volna megtennie. Mit gondol az efféle választási taktikázásról?

V.G.: Olyan érzésem van, mintha a baloldali pártok nem is igazán megegyezésre törekednének, hanem sokkal inkább egymás leváltására. Olyan, mintha inkább a 2018-as választásokat követő pozícióikat akarnák javítani, nem pedig a Fidesz-kormányt leváltani. Ez nem a Jobbik problémája, így nem érzem, hogy ezzel sokat kellene foglalkoznom, de meg kell mondanom, hogy az elmúlt 8 évben folyamatosan ezt tapasztaltam.

A baloldali pártokat legtöbbször nem annyira a kormány, mint egymás leváltása érdekelte. Ilyenkor az emberben felmerül a gyanú, hogy a baloldali pártok nem a választóikért, hanem a Fidesz hatalomban tartásáért dolgoznak, amit maga Botka László is elismert, amikor visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Sőt, még Soros György is erről beszélt.

Ismét felhívnám mindenki figyelmét annak fontosságára, hogy elmenjen szavazni. Inkább próbáljuk figyelmen kívül hagyni azokat a játszmákat, amiket a baloldali pártok egymással játszanak. A magas részvételi arány a kormányváltás kulcsa.

ZSPB.: Sokak szerint a Fidesz legundorítóbb választási kampánya a mostani. Ön hogyan értékeli az elmúlt néhány hónap eseményeit?

V.G.: Két szempontból is elszomorítónak tartom a Fidesz kampányát. Egyfelől az aljasság szintje mindent alulmúlt. Nem csak a személyemet és a családomat ért támadásokra gondolok. A Fidesz olyan eszközökhöz folyamodott velünk és más ellenzéki pártokkal szemben, amelyekhez mi soha nem nyúlnánk velük szemben. Másfelől a Fidesz-kampány tartalmi értelemben végtelenül lapos és sivár volt. Ha egy párt 8 év kormányzást követően semmi másról nem tud beszélni, bármi legyen a téma, csak a bevándorlásról és Soros Györgyről, az a párt a kormányzati teljesítményéről saját maga állítja ki az elégtelen bizonyítványt. Nagyon bízom benne, hogy a magyar emberek pontosan érzik, hogy ennél jóval többet érdemelnek. Szerintem jóval magasabb a magyar társadalom igényszintje, mint hogy az oktatás, egészségügy és gazdaság összes problémájára Soros György lehessen a válasz.

ZSPB.: Az elmúlt időszakban sorra buknak ki a kormánypárti elit korrupciós ügyei: a Tiborcz-ügytől kezdve Semjén luxusvadászatán át egészen a Kósa Lajosra bízott rejtélyes 1300 milliárdig. Ezek az ügyek eljutnak-e a választókhoz, és ha igen, milyen hatásuk lehet?

V.G.: Az a tapasztalatom, hogy ezek az információk igenis eljutnak az emberekhez. Országjárásom egyik igen pozitív élménye, hogy az emberek többsége átlát a szitán. Nem lehet őket éveken keresztül megvezetni. A korrupciós ügyek felborzolták a túlnyomó többség idegeit. Annak ellenére nagyon tele van már a hócipő, hogy napi szinten jöttek elő botrányok, amikbe a kormánynak már régen bele kellett volna buknia, hiszen ami hosszú időn keresztül naponta megismétlődik, azt megszokjuk, mert belefásulunk. Ennek dacára április 8-án ezek az eddig következmények nélkül maradt lopások befolyásolni fogják a szavazók döntését.

Azt gyanítom, meglepetés fog születni, ugyanis a korábbi Fidesz-szavazóknak az a része, amelyik valóban fontosnak tartja a polgári és konzervatív értékeket, el fog fordulni ettől a kormánytól, amely páros lábbal tiporja tetteivel a csupán a szólamok szintjén hangoztatott elveket. Ez a fajta elbizonytalanodás a magukat eddig fideszesnek tartó szavazók körében nem mérhető, de hatalmas meglepetést okozhat.

Ez a réteg nem a Fidesz fanatizált, érzelmi alapon kötődő bázisa, hanem a polgári és konzervatív értékrendet valló kör, amelynek keserűen csalódnia kellett az orbáni kormányzásban többek között a korrupció miatt, és már nem először. Van egy olyan érzésem, hogy a Fidesz szavazóbázisának jelentős része képtelen megemészteni, hogy az általuk támogatott párt lényegében szétlopta az országot.

ZSPB.: Úgy gondolja, könnyen előfordulhat, hogy akik az eddigi közvélemény-kutatások alkalmával rendre úgy nyilatkoztak, hogy a Fideszre fognak szavazni, vasárnapig meg fogják gondolni magukat, mert besokalltak?

V.G.: Érdemes visszaemlékezni 2014-re, amikor a Fidesz csak negyven-egynéhány százalékot kapott listán. Pedig mennyire más volt annak a kampánynak a dinamikája! Egyáltalán nem volt benne a levegőben, hogy a Fideszt bárki legyőzhetné. A rezsicsökkentés és a családi adókedvezmények voltak a kampány fő témái. Az ellenzék pedig szinte tehetetlenül figyelte a Fidesz húzásait. Ennek a jelenlegi kampánynak egészen más a dinamikája és a hangulata. Soha nem volt még ennyire megjósolhatatlan egy választás kimenetele Magyarországon. Szerintem a magyar társadalom annyira magában tartja most a véleményét, hogy az a mérések eredményeit eltorzítja. Állítom, hogy április 8-án nemcsak meglepetés, hanem áttörés várható.

ZSPB.: Ma lesz a miniszterelnök-jelölti tévévita, amelyet – mint azt már megszokhattuk – Orbán Viktor nélkül rendeznek meg. Miért nem mer egy ilyen helyzetbe beleállni Magyarország vezetője, ha tényleg úgy gondolja, óriási a fölénye? Képtelen lenne észérvekkel meggyőzni a választókat?

V.G.: A Fidesz népszerűsége Orbán Viktor személyére van alapozva. Orbán Viktor nélkül a Fidesz rövid idő alatt egy kis párttá válna, hiszen politikai értelemben nem rendelkezik tartalommal, csak Orbán Viktor személye tartja egybe. Orbán Viktor népszerűségének titka pedig az Orbán-mítosz. Ezt a mítoszt az ezredforduló környékén, főképpen pedig a 2002-es választások után alakították ki a választókban.

Csakhogy a mai Orbán Viktor már nem az, aki volt, sem képességeit tekintve, sem pedig a politikai célkitűzései vonatkozásában. A saját szavazói számára volna sokkoló, ha egy nyílt versenyhelyzetben látnák a saját miniszterelnökük teljesítményét, jobban mondva annak a hiányát. Ezért kerüli az ilyen szituációkat. Helyette van érzelmi manipuláció és politikai marketing, épül az Orbán-mítosz, ami nem is áll már távol a személyi kultusztól. Valahol megértem, hogy nem mer kiállni vitázni, mert nem úszná meg súlyos politikai sérülések nélkül.

Ugyanakkor az európai politikai kultúra szerves része, hogy a választások előtt a nagyobb pártok miniszterelnök-jelöltjei egymással vitázzanak. Vannak országok, ahol ez több fordulóból áll, mert különböző témákban kell ütköztetni az érveket és elképzeléseket. Sajnos, Orbán Viktor miatt ez nálunk nem valósulhat meg. Lesz tehát egy 40 perces tévévita, amin az ellenzék három miniszterelnök-jelöltje fog részt venni, ami ugyan kicsit savanyú, de a miénk.

ZSPB.: Ez is rosszul sülhet el a Fidesz számára a jelenlegi helyzetben. Nyugodtan kritizálhatják a Fidesz politikáját, darabokra szedhetik a korrupciós ügyekben nyakig úszó fideszes politikusokat és oligarchákat, senki nem fogja Önöket ebben megállítani. Egymást elvileg nem kellene bántaniuk, a néző pedig csemegézhetne az ellenzéki pártok programjai közül. Az emberek még utoljára kiválaszthatnák azt a politikai szereplőt, amelyik nekik a legjobban tetszik, ami biztosan nem a Fidesz lenne.

V.G.: Ennek a vitának valóban lehet ilyen hatása. Ugyanakkor azt gondolom, hogy még azok is, akik eddig mindig a bizonytalanok közé tartoztak, már a szívük mélyén döntöttek. Csütörtök estére, mire ez a vita adásba kerül, a valódi bizonytalanok száma nem lesz már olyan magas, a fennmaradó pár nap pedig aligha elegendő a vita tartalmi részének alapos kielemzésére, mégis nagyon örülök ennek a vitának. Arra számítok, hogy olyan lesz, mint amilyen a Független Diákparlament által szervezett vita volt, ahol egymást kölcsönösen tiszteletben tartva fejtettük ki a véleményünket. Ha bármilyen lényeges dolgot üzenni fog ez a vita, az az, hogy Magyarországon lehet kulturált politikai vitákat folytatni. Ha nem is értünk egyet mindenben, még nem vagyunk egymás halálos ellenségei, attól még a másik nem lesz azonnal hazaáruló, hanem ő is ugyanúgy a nemzet része. Úgy vélem, ennek a vitának önmagán túlmutató, szimbolikus jelentősége van, mert bebizonyítjuk: van remény.

ZSPB.: Mit vár a vasárnapi választástól? Mi lenne a legjobb és a legrosszabb a magyar társadalom számára?

V.G.: Természetesen kormányváltást és jobbikos győzelmet várok. Ez az egész magyar társadalom érdeke. A választásnak nem a bevándorlás a tétje, hanem a kivándorlás. Ami a második kérdést illeti, óriási tragédiának tartanám, ha a mostani kormány maradna, hiszen semmiféle kormányzati teljesítményt nem nyújtottak az elmúlt években, helyette csak sorosozás és migrációs propaganda folyt. Ebből rengeteg embernek elege van, különösen a fiatal és középkorosztály generációinak. Ha ez a kormány marad, akkor szerintem egy lassú kiáramlás fog megindulni Magyarországról. Hangsúlyozom, személy szerint én ezt nagyon nem szeretném. Eddig is százezreknek kellett elhagyniuk hazánkat pénzügyi és gazdasági okokból, vagy mert a devizahitelek elől menekültek, de ha az Orbán-rendszer marad, akkor megindul a politikai emigráció is.

ZSPB.: Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ha most nem meneszti a magyar társadalom a Fideszt, akkor kétséges, hogy újabb négy év múlva egyáltalán lesznek-e még választások. Ön hogyan látja ezt?

V.G.: Ha a NER marad, hosszú néma csend telepszik majd Magyarországra, mert éppen a tenni vágyó, aktív emberek fogják szedni a sátorfájukat és mennek el innen mihamarabb. Ők vinnék a hátukon az országot, ők adnának dinamikát, innovációt, kreativitást a társadalmunknak a következő évtizedekben. Azok az emberek, akik szorgalmas munkával építenék Magyarországot, el fognak innen menekülni. Egy nyomasztó, a Fidesz-propagandán kívül minden más hangot elfojtó diktatúra képe körvonalazódik, ami lehet, hogy Orbán Viktor számára ideális kép, csak éppen Magyarország számára nem. Szerintem ennél mi sokkal, de sokkal többet érdemlünk. Történelmünk, a szabadságért folytatott küzdelmünk többre jogosít fel minket, mint arra, hogy végig kelljen néznünk és át kelljen élnünk, ahogy Orbán Viktor teljesen tönkreteszi az országot.