Szívatják a londoni magyarokat a választás napján

14 függönyös szavazófülke, egész napos várakozás a Westminster-székesegyház nyilvános parkolójában – ezzel várják április 8-án a közel tízezer magyar szavazót a londoni magyar nagykövetségen. A külképviselet Facebook-oldalán özönlenek a kérdések, de legtöbbször csak kioktató válasz érkezik. Az érdeklődésre például, hogy a várakozók hova fognak pisilni, az a reakció, hogy „a rendelkezésre álló nyilvános illemhelyeken, remélhetőleg”.

Londonban 9700 választópolgár regisztrált az országgyűlési választáson való részvételre – közölte az londoni magyar nagykövetség. A magát korábban Habony Árpád „bajtársaként” jellemző Szalay-Bobrovniczky Kristóf által nagykövetként vezetett, nyilván ilyen „minőségű” alkalmazottakkal feltöltött nagykövetség Fb-oldalán az alábbiakat közölte: „A választási helyszínt (Westminster Cathedral Hall, Ambrosden Avenue, SW1P 1QW) a katedrális mögötti parkolón keresztül lehet megközelíteni, az Ambrosden Avenue Francis street felőli végén. Tekintettel a választópolgárok nagy számára kérjük, hogy hosszabb-rövidebb várakozási idővel számoljanak, aminek egy részét a szabadtéri parkolóban kell majd eltölteni. A szeszélyes londoni időjárás miatt javasoljuk, hogy esernyőt mindenképpen hozzanak magukkal!”

Az oldal ezen - a valóban praktikus – információn kívül főleg az érdeklődők leckéztetésével foglalkozik. A külképviseleti Facebook-felelős néhol nem létező, „előbbi” posztokra, más helyen korábbi MTI-közleményekre hivatkozik.

Az egyik legfontosabb válasz, hogy „aki 6-ig odaér, az még szavazhat, ha esetleg sor is van, de érdemes talán nem ennyire kiszámítani, mert aki 18:01-kor érkezik, az már nem szavazhat”. Félő ugyanakkor, hogy a nagy sor, a tumultus és a várható káosz miatt sokan nem várják ki azt, hogy sorra kerüljenek – ezt többen írják is. Az orbánisták minden bizonnyal erre játszanak, s ez érthető is, hiszen a londoni magyarok körében elementáris a felzúdulás ellenük. Ahogy az egyik, a regisztráció alacsony számán kesergőknek válaszoló posztoló írja:

„Tudod itt Angliában dolgozni is kell a pénzért nem elég a seprűt fogni a közmunkán ezért. Ja persze azért is, mert nekünk nem jár az a lehetőség, mint annak az egy házban lakó 200 ukránnak, aki Orbánkenyéren él, hogy levélben is gyakorolhassuk állampolgárként a jogainkat. Ez valószínű azért van így, mert lehet hogy nem az elnyomó tolvaj diktatúrára voksolnánk. Hiszen mi külhonban élő magyarok megtapasztaltuk, hogyan kellene működnie egy demokráciának.”