Schmidt Mária pofán köpte a saját szakmáját (is)

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és az azt működtető közalapítvány főigazgatója már régen messze került a történész szakma alapelveitől, ennyire azonban talán még soha nem vetette el a sulykot. De úgy néz ki az újabb fideszes kétharmad neki is több bátorságot adott.

Valami olyasmi jelent meg a Figyelő hasábjain, amelyet akárcsak pár nappal ez előtt sem nagyon tudtunk elképzelni. Két teljes oldalon keresztül listázták az állítólagos, fizetett Soros-bérenceket. A cikk, mint rengetegen egyből rávilágítottak, rendkívül alaptalan, nyíltan elérhető adatokból építkezik úgy, mintha lerántaná a leplet valami titokról, hatalmas összeesküvésről. De ami a legsúlyosabb, alaptalanul, valódi bizonyítékok nélkül rágalmaz. Listázza az embereket az egyetemi oktatóktól a civil szervezetek aktivistáin keresztül a tényfeltáró újságírókig. Ez pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy az Orbán-rezsim valójában a legsötétebb kommunista korszakokat idézi. Utoljára a '40-es évek végén, az '50-es évek elején Rákosiék listázták így az embereket. Ugyanúgy valódi alapot nélkülözve, politikai céllal. A következményeket ismerjük: koncepciós perek, internálások, kitelepítések, osztályidegennek nyilvánítások, kirúgások, ellehetetlenítések és még sorolhatnánk.

A legszörnyűbb azonban, hogy mindezt egy olyan személy, Schmidt Mária lapjában közölték le, aki történész, ráadásul a szakterülete épp a XX. századi diktatúrák. Múzeuma, amely az egyik legjobb ilyen jellegű tematikus intézmény Európában, éppen ezeket az időszakokat mutatja be rendkívül hatásosan, elég részletesen foglalkozik a hazug propagandával és ennek következményeivel is. Ha valakinek, hát Schmidtnek tudnia kell, hogy hova vezethet az alaptalan vagdalkozás, hogyan teheti tönkre emberek, családok, rajtuk keresztül pedig a nemzet életét. Ráadásul azt is jól tudja történészként, hogy a sajtó az, amelyre a későbbi korok közvéleménye és kutatói forrásként tekinthetnek, megítélhetik belőle az egyes személyeket.

Ebből is jól látszik, hogy Schmidt Máriát, ahogy a legtöbb fideszes "nagyembert", teljesen megrészegítette a hatalom. Már csírája sincs benne legalapvetőbb szakmai alázatnak sem. Alig pár napja nyerte meg a Fidesz a választásokat, de már jól látszik, hogy mire készülhetünk.