Zavar az erőben? Az MTI szemlézte a német lap feudális Magyarországról szóló cikkét

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a kormánypártot jelentősen segítette a hatalmas médiafölénye, illetve a pénzügyek területén megszerzett túlhatalma, a kétharmad pedig a választási rendszer átalakításának köszönhető.

A kritikák mellett megemlítik azért azt is, hogy Orbán „egyértelmű demokratikus felhatalmazást kapott a kormányzás folytatására”.

A Fidesz magas vidéki támogatottságának okát is vizsgálják, az elemzés szerint

szűretlenül és zavartalanul zuhogott a propaganda az emberekre.

Viszont ezt önmagában nem tartják elegendő magyarázatnak, a sikert a függőségi-, és kliensviszonyokban látják.

Rámutatnak, hogy a pozitív dolgokat Orbánnak tulajdonítják, minden rossz okozójának pedig Sorost, Brüsszelt és a migránsokat állítják be. Mivel sok embert közvetlenül az állam foglalkoztat, a hatalomhoz „érdemes” lojálisnak lenni, kifizetődő „beállni a sorba”, ez az üzemekre is vonatkozik, melyek ellenkező esetben könnyen kaphatnak például egy „alaposabb adóellenőrzést”.

A konzervatív lap „ostoba, de hatásos trükknek” nevezi Orbánék húzását, miszerint törvénnyel csökkentették az energia árát, a szolgáltatókat pedig arra kötelezték, hogy a számlán jelezzék azt, hogy a fogyasztó mekkora árengedményt kapott, természetesen a kormánynak köszönhetően.

Nagyon furcsa egy olyan cikkel találkozni az MTI-n, mely erős és büszke hazánkkal kapcsolatban modern feudális rendszerről ír.