Nocsak, választások napján került börtönbe a milliók által rajongva szeretett vezető

De vajon melyik országról lehet szó? Mert hogy nem Magyarországról, az biztos!

Feladta magát a rendőrségen szombaton a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt […], akit azonban híveinek egy tüntető csoportja előzőleg nem akart kiengedni a […] épületéből – írta meg a sajtó 2018. április 8-án, vasárnap, a magyar parlamenti választások napján.

A bíróság tavaly júliusban korrupció és pénzmosás miatt első fokon 9 és fél évi börtönnel sújtotta, idén januárban pedig a fellebbviteli bíróság már 12 év és egy hónapos büntetést szabott ki rá. A vesztegetési ügyben 2014-ben indított eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, ezzel hatalmas botrányt robbantott ki.

[…]-t a támogatói szeretetük jeléül […]-ként becézik. Szegény családban született, de egyre magasabbra emelkedett, végül karrierje csúcsán az ország vezetőjévé vált. Többször elindult a pozícióért, mielőtt 2002-ben hivatalba lépett. 2003 és 2010 között kormányozta az országot. A két ciklus alatt számos szociális jóléti programot indított, illetve feltámasztotta a gazdaságot. Ez millióknak segített kitörni a mélyszegénységből, ami nagyon népszerűvé tette. Az egykori amerikai elnök, Barack Obama egyszer úgy nevezte, hogy „a Föld legnépszerűbb politikusa”. Amikor leköszönt, a népszerűségi indexe 83 százalék volt.

Eddig a hír, ami valódi, nem pedig fake news. Az ország Brazília, a személy pedig a volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva.

A tanulság? Hiába tett sok jót a népével, ez sem teszi semmissé a tényt, hogy súlyos korrupcióba keveredett. Vajon mit üzen mindez ma nekünk, magyaroknak? Nálunk a mai vezetés segített millióknak kitörni a szegénységből? Vagy csakis a hűséges holdudvaruknak segítenek olyan vagyont felhalmozni, amiből több generáción keresztül gazdagságot biztosítanak maguknak és a családjaiknak? Nálunk mi van a mérleg két serpenyőjében? Egyik oldalon a tömegek, akik nem kaptak esélyt a normális, európai színvonalú életre, a másik oldalon pedig pár ezer ember, akiknek a vagyona összesen valószínűleg már rég meg is haladta a „maradék” 10 millió magyar teljes vagyonát.