Orbán a független bíróságok maradványait is beszántaná?

A független bíróságok a magyar kormány legújabb ellenségei. Orbán Viktor csak most kezd igazán autokrata rezsimet építeni orosz, török mintára - derül ki a Hír TV külföldi lapszemléjéből.

A bíróságok függetlensége a legújabb demokratikus intézmény, ami veszélybe került Magyarországon, írja a New York Times. Úgy látják, a szélsőjobboldali magyar kormány most kezd csak igazán bele az illiberális állam létrehozásába, amihez a bíróságok politikai felügyeletére van szükség. Ez kell a politikai megrendelésre zajló koncepciós perekhez, amilyeneket a putyini Oroszország, vagy az erdogani Törökországban látni.

És ha már bíróságok: a HVG információi szerint kész javaslatok vannak a Fideszben a független igazságszolgáltatás átalakítására. Úgy tudják, a kényes ügyek tárgyalására különbíróságok jöhetnének létre, az 1990 előtt is ítélkező, önjáró bírákat pedig nyugdíjaznák.

Jól jön a brexit Orbán Viktornak, mert így még hatékonyabban tudja bomlasztani az Európai Uniót - ezt már a Guardian állapítja meg.

Orbán feketelistája - ezzel a címmel ír a magyar kormány sajtó elleni támadásairól a Spiegel. A német lap felidézi a Népszabadság bezáratását és a Magyar Nemzet ellehetetlenítését, illetve emlékeztetnek, hogy Orbán tavasszal bosszúval fenyegette meg az őt kritizálókat. A kormány a saját magához átsorolt sajtót a lakosság és az ellenzék megfélemlítésére használja, például a kormányközeli Figyelő Sorosbérenc-listájával.