Stop Soros: A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten

Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe – írják keddi közleményükben.

Immár hivatalossá vált, hogy Berlinbe költözik az Open Society, de mint közleményükben fogalmaznak, hasonlóan más nemzetközi szervezetekhez, továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint az emberi jogok, a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

„A nemzetközi tevékenység elköltöztetéséről szóló döntéssel egyidejűleg a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag által – írják.

A közlemény szerint Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke kijelentette: „a magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében.”

Hozzáteszik, hogy a törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket. A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például a Nyílt Társadalom Alapítványok, ellehetetlenítése. Ugyanakkor kijelentik, hogy minden jogi lehetőséget meg fognak ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat.

A közlemény emlékeztet, hogy  az elmúlt két évben a magyar kormány több mint 100 millió eurót költött az adófizetők pénzéből egy olyan kampányra, amely hazugságokat terjeszt az Alapítványokról és partnereiről.

„A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett „nemzeti konzultációt” kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen” – fogalmaznak.

Érdekesség, hogy a közlemény megjelenése után a kormánypárti Origó máris arról ír, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti megszűnése csupán „látszatkivonulás”. Szerintük Magyarországon így is marad „egy halom Soros-szervezet”.