Erre még Putyin is csettintene, Erdogan is elismerően bólintana: a Guardian után az Index tudósítóját sem engedik be a kormány konferenciájára

Elutasították az "Európa jövője" elnevezésű konferenciára a portál munkatársának sajtóakkreditációját, de mindenki nyugodjon le, ez nem diktatúra, van más magyarázat!

Önmagában különös pikantériát ad a témának az, hogy a külföldön kistáskaként kezelgetett Orbán vezette kormány ilyen címmel szervez konferenciát, de most nem is ez a lényeg.

Inkább nézzük, mi lehetett a döntés hátterében, miért nem engednek be több sajtóorgánumot sem. Az indoklás szerint:

a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módunkban biztosítani részvételét a rendezvényen.

Érdekesség, hogy a „helyszín kapacitását” illetően az esemény honlapján a következőket írják:

A Várkert Bazárban található, akár 500 fő befogadására is alkalmas multifunkciós rendezvényterem tökéletes helyszíne a nemzetközi viszonylatban is kimagasló konferencia lebonyolításának.

Az Index arról is beszámol, hogy hozzájuk hasonlóan elutasítást kapott a zoom.hu, valamint a HVG is. Azt hiszem, lassan mi is teszünk egy próbát, persze csak azért, hogy igazoljuk, Orbánisztánban tombol a sajtószabadság. (SE)

Az eljárás pofátlanságának mértékét jól mutatja, hogy ezt a rendezvényt bizonyos Schmidt Mára emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szervezte, méghozzá a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint a kormány fő agytrösztje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány segítségével.

Így "természetesen" mindkét intézmény közpénzekkel van kitömve.

Az eset azért is sajnálatos, mert a konferencián olyan zseniális elmék szólalnak fel és fejtik ki véleményüket, többek között a migrációval kapcsolatban, mint Szijjártó Péter, Gulyás Gergely vagy éppen Balog Zoltán.

Ezért aztán sajnálhatja az, aki nem lesz ott személyesen, nem gyakran hallgathat az ember ugyanis ilyen kvalitású embereket, ráadásul azt is csak később tudjuk meg, mi lesz Európa jövője, pedig nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hiszen erre a kérdésre természetesen csak az egész világ sorsát meghatározó Orbán és sleppje tudhatja a választ.