Itt vannak a Balaton-felvidék legjobb éttermei!

Itt vannak a Balaton-felvidék legjobb éttermei!

A balatoni nyaralás egyik leggyengébb pontja sokáig a minőségi vendéglátás, pontosabban az értékelhető éttermek szinte totális hiánya volt. Mára azonban ez a sztereotípia szertefoszlott, hiszen jobbnál jobb vendéglátóhelyek vannak már a Balaton körül, amelyek simán felveszik a versenyt a budapesti gasztropezsgéssel. Az elmúlt két hétben az egyre bizalmasabb gasztronómiai kihívást jelentő Balaton-felvidék legjobb éttermeit teszteltük, hogy felállíthassunk egy Top5-ös listát. A balatonfüredi bázis nyilván szűkítette a lehetőségeket, de még így is végül közel 30 étterem kipróbálása után állítottuk fel a szubjektív listánkat. Igaz, erre mondják, hogy édes teher.

Szubjektív szempontrendszer alapján értékeltük az éttermeket. A legfontosabb kritérium természetesen maga az étel ízletessége volt, egész pontosan, hogy mennyire voltak finomak az adott étteremben kínált és felszolgált ételek. Az ár-érték arány szintén nagyon meghatározó volt az értékelésnél. Egy étlap, egy krétatábla, az étterem ételkínálata alapjaiban határozza meg a gasztronómiai élményt, a tálalás szintén hasonló jelentőséggel bír. Az autentikus konyha, a szezonalitás, illetve az italkínálat szintén meghatározó. A legjobb értékelést elérő 5 étteremnél az adott konyha minőségének esetleges hullámzását is teszteltük. A gasztronómiai élmény mellett számunkra fontos szempont volt a gyors, udvarias és szívélyes vendéglátás. Sajnos többször megélt tapasztalat, hogy különlegesen finom ételt is meg tud keseríteni a bunkó kiszolgálás. Sokak számára bír jelentőséggel, ezért mi is fegyelembe vettük, hogy mennyire gyerekbarát az adott hely. Végül, de nem utolsó sorban az adott hely hangulata, az impresszió is fontos nézőpont volt a Top5 lista felállításánál

Természetesen folytatni szeretnénk a próbavásárlást, így tervezzük még a Dél-Balaton, illetve a Nyugat-Balatoni régió éttermeinek szisztematikus tesztelését is, kommentben várjuk az étteremjavaslataitokat. Addig Ti pedig menjetek és próbáljátok ki a most felállított listán szereplő balaton-felvidéki TOP5 éttermet! Nem fogtok csalódni, szívből ajánljuk!

1. Bistro Sparhelt - Balatonfüred

A Sparhelt szemtelenül fiatal, a 30. életévét most betöltő séfje, Elek Balázs többszöri tesztelésünk ellenére sem tudott csalódást okozni. Sőt, végül a lista első helyére került az étterem. A konyha vérprofi, az ételek mennyeiek voltak, a kiszolgálás magasan átlagfölötti, az étterem hangulatát meghatározó enteriőr mellett a zene egyenesen zseni.

top5_spahelt02

A vendégtér

top5_sparhelt02

Egy tökéletes szűzérme

2. Petrányi Pince és Borterasz - Csopak

Petrányi Zoltán, a Ford Petrányi tulajdonosa az autókereskedésbiznisz mellett nyitotta meg néhány éve a csopaki szőlőhegyen a rendkívül szépen és ízlésesen kivitelezett éttermét. Az ételek zseniálisak, a kilátás pedig fantasztikus. A hetente változó étlap igazodik az idényekhez, így az étterem kertjében megtermelt zöldségek és gyümölcsök varázsolták még teljesebbé a gasztronómiai élményt. Az pedig komoly fegyvertény, hogy az étterem a Petrányi borászatban készült saját minőségi balatoni borokkal büszkélkedhet.

top5_petranyi04

A hagyományok útján

top5_petranyi02

Vaddisznóság

top5_petranyi

Petrányi Pince és Borterasz

3. Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős

A Bortársaság alapító-tulajdonosa, Tálos Attila feltételezhetően beleszeretett a parttal nem rendelkező faluba, Balatonszőlősbe. A Gellán már évek óta szőlő birtokkal rendelkező üzletember a falu bezárt kocsmájából csinált egy izgalmas és egyedi hangulatú éttermet, ahol tényleg közel kerülnek hozzánk az autentikus vidéki konyha ízei. A panorámát itt a falu főútja jelenti, ahogyan általában egy falusi kocsmában. A eklektikus-minimalista belsőt jól ellensúlyozza a személyzet közvetlensége, no és persze a fantasztikus ízek. A szörpöt igazi szalmaszállal ihatjuk, a Gellavilla rizlingfröccs pedig tényleg nagyon finom. Bármit eszel, jól jársz. ár-érték arányban pedig egyszerűen verhetetlenek!

top5_akocsma

A Kocsma

top5_akocsma02

Rizottógolyók

4. Neked Főztem Gasztrokocsma – Zánka

A Neked főztem branddel több helyen is találkozhatunk a Balatonon. Mi most a számunkra eddig ismeretlen zánkai gasztrokocsma felé vettük az irányt. A környékbeli alapanyagokkal dolgozó étterem a zánkai református templom mellett, egy S-kanyar után helyezkedik el. A hangulatos, jól árnyékolt teraszon többször is jártunk és mindig elégedetten távoztunk. A csirkepaprikás minden alkalommal zseniális volt, de a sertéspofa is különlegesen finom volt. A kiszolgálás kedves és udvarias.

top5_nekedfoztem

Málnaszörp

top5_nekedfoztam02

Sertéspofa sztapacskával

5. Kővirág – Köveskál

A Káli-medence éttermei közül gasztonómiailag a Kővirág emelkedik ki. Az egyedi hangulattal bíró udvar nagyon otthonossá teszi a helyett. A felszolgálók nagyon kedvesek és figyelmesek. Azt nagyon sajnáltuk, hogy az egyik alkalommal az egyébként is relatíve szűk étlapról sem volt minden rendelhető. Viszont amit kértünk és megkaptunk, az kivétel nélkül és minden alkalommal finom volt. Az sem jelentett plusz pontot, hogy az eddig gyerekbarát homokozó idénre eltűnt az étterem udvaráról.

top5_kovirag02

Az étterem

top5_kovirag

Az udvar

+ 1 Nosztalgia Garden – Veszprém

 

Kicsit északabbra van, de szerintünk +1-nek belefér egy nagyon kellemes veszprémi étterem is. A Nosztalgia Garden étterem a magasabb kategóriájú Villa Medicivel szimbiózisban él és működik. Az Almádiban élő tulajdonos állítólag régi vágyát teljesítette, amikor éttermet és szállodát épített a veszprémi állatkert melletti viadukt alá. A libamáj fenséges, a - nem szimpla - borjú bécsi pedig utánozhatatlan. A kiszolgálás már-már túlságosan is udvarias, ha létezik egyáltalán ilyen.

top5_vm03

Nosztalgia Garden Ízkertészet

top5_vm

Libamáj

top5_vm02

Borjú bécsi petrezselymes burgonyával