A nyaralni készülő magyar most tudta meg, hogy 1 euró 326 forint! Mennyiii?

Közel a történelmi csúcs! Pont a főszezonban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy tovább eshet az árfolyam. A 326 forintos euró pedig igencsak rosszul érintheti azokat, akik nyugatra tervezik a nyaralásukat.

De miért nem tesz semmit az MNB?

Egyrészt emelhetnék akár az alapkamatot is, másrészt a piac felé és kommunikálhatnának megnyugtató üzeneteket. Matolcsyék mégsem tesznek semmit, bő egy hónappal ezelőtt, amikor már igencsak érzékelhető volt ez a tendencia, csak annyit reagáltak közleményükben, hogy:

érzékelik, hogy a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat „erősen ingadozott”, a folyamatokat pedig az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékelik.

Ez a jelzés pedig a piac számára minden volt, csak elegendő nem, azonnal tovább gyengült a forint.

A kialakult helyzet pedig az import árut vásárlók, a devizahitelesek számára nagyon rossz hír, ahogyan azoknak is, akik rendelkeznek gépjárművel, az üzemanyagok árát ugyanis nagyban befolyásolják az árfolyamok. Sokat bukik az is, aki olyan országba tervezi a nyaralását, ahol euróval lehet fizetni.

Akkor mégis kinek jó mindez?

Az igazi nyertes az MNB! A jegybank komoly nyereségeket könyvelhetett el, mióta Matolcsy az elnök, főként a devizaárfolyamból érkező profit miatt. Az MNB két éve például alapítványokba tett át 260 milliárd forintot, majd ügyesen titkolták, mire költik ezeket a pénzeket. Az azóta szállóigévé vált mondás, miszerint „elveszíti közvagyon/közpénz jellegét” ekkor született meg.

A mindenkori történelmi csúcs egyébként 327,62 forint. Persze ez a kormány már sok területen döntött csúcsot, más kérdés, hogy egyikre sem lehet büszke…

money-1997187_960_720_1