Mit nem értesz, Attila? - Két tűz között az Echo-s riporter

Császár Attilát erős bizonyítási vágy fűtheti új munkaadója, Mészáros Lőrinc felé, hiszen számos kollégájával ellentétben - akik hamar világossá tették, hogy Orbánt támogatják, és ezért otthagyták a Hír Tv-t – ő még közel két évig erősítette a Simicska-médiát. Ennyi ideig nem váltott amiatt, hogy kenyéradója szerint Orbán egy geci.

Mindezek ellenére nem akarok ítélkezni mások döntései felett, mert nem az én dolgom. Nyilván Császár Attila sem a maga ellensége, fizetésből él, értelmes ember, el tudja dönteni, számára mi a legjobb, mi vállalható erkölcsileg, anyagilag. És ez a cikk sem igazán róla szól, hanem inkább egy jelenségről, amit az ő egyik Echo TV-ben leadott anyagán keresztül lehet vizsgálni: ez a prekoncepció alapján történő tudósítás, illetve annak buktatói.    

Történt, hogy a Jobbik - a párt elnökével az élen - sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Ezzel kapcsolatban Császár Attila hangján az alábbi megállapítás tódult bele az éterbe:

Vona Gábor egy fővárosi rendezvényen továbbra sem árulta el a plakátkampány pénzügyi hátterét.

Majd rögtön ezután maga Vona Gábor következett a tudósításban, aki így szólt:

A Jobbik hitelt vett fel, amiből ezt a plakátkampányt finanszírozni tudja, és ennek a részleteivel kapcsolatban kérem, hogy keresse a pártigazgatót.

(Az említett riport 11 perc 57 másodperctől látható)

Nem tudom, csak feltételezem, hogy a napindító értekezleten a prekoncepció alapja az lehetett, hogy a Jobbik biztosan tagadni fogja, miből tellett az országos plakátkampányra. El is hangzott az ezt firtató kérdés, Császár bánatára azonban Vona Gábor egyenesen válaszolva elmondta, hogy miből tellett a kampányra.

Amiből az esti híradóra az lett, hogy bár bejátszották, ahogy a Jobbik-elnök közli, pártja hitelt vett fel a plakátkampányra, Császár Attila szerint azonban ez azt jelenti, hogy Vona Gábor „továbbra sem árulta el a plakátkampány pénzügyi hátterét.”

De akkor mi lett volna, ha tényleg nem elárulja el?