A kormány áttolná a felelősséget: jöhet a kórházigazgatók nyilvános meghurcolása?

Hétfőn a mindig nagyon éles szemű és főnökei szerint rendkívül igényes munkát végző ÁSZ-elnök, Domokos László tárta fel a nyilvánvalót, amit már eddig is mindenki tudott: órási problémák vannak az egészségügyben. Csakhogy megoldási kísérletek helyett mestereit követve másokra akarja tolni emiatt (is) a felelősséget.

A "független" ÁSZ-elnök, Domokos László

Nagy hullámokat kavart Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének „anarchia” és „botrány” szavakkal tűzdelt interjúja, amelyet a nemsokára megszűnő (majd azután a hírek szerint Magyar Nemzetként újrainduló) propagandalapnak adott. Summázva, Domokos az általa vezetett hivatal ellenőrzése során feltárt súlyos szabálytalanságokról beszélt, és olyanokat mondott, hogy sürgős szemléletváltás kell, a korrupció veszélye áll fenn, illetve olyan esetről is beszámolt, amikor egy kórház közbeszerzési eljárás nélkül vásárolt valamit.

Meglehetősen furcsák, már-már szánalmasak pont az ő szájából a fenti szavak. Az az egykori Fidesz-tag Domokos László „tárja fel” az egészségügy területén tapasztalható problémákat, így például a korrupciót, a nyertesek közbeszerzés nélküli kiválasztásának gyakorlatát, aki a kormány bunkósbotjaként működő Állami Szemvevőszék élén „elévülhetetlen érdemeket” szerzett és nagy szívességet tett Orbán Viktornak azzal, hogy „vizsgálódásai” nyomán az összes ellenzéki pártot szénné büntette még a választások előtt, élén a 660 milliós csekket kézhez kapó Jobbikkal, csak éppen a Fidesznél nem talált semmilyen szabálytalanságot. Ráadásul úgy tűnik, hogy – mivel a választások előtt nem merték az amúgy is nyilvánvalóan lesántított és hátrakötött kézzel „rajtkőhöz állni kénytelen” ellenzéki pártok mindkét lábát levágni, ugyanis az kissé feltűnő lett volna – az április 8-a előtt kiszabott bírságokat mostanában kell majd elkezdjék fizetni a szankcionált ellenzéki pártok, de az már egészen biztosnak látszik, hogy a Jobbik nem fogja megúszni.

Visszatérve az egészségügyi rendszer „ÁSZ általi átvilágítására”: egyértelmű, mi folyik itt. A kormány igyekszik áttolni a felelősséget a kórházigazgatókra, akik közül nyilván nem mindenki végzi megfelelően és kizárólag szakmai alapokon a munkáját. Ez már csak a nagy számok törvénye alapján is valószínű. Nagyon veszélyes lehet a boszorkányüldözés és meghurcolás, ami az ellenőrzésekből és az azokat követő kommünikékből kialakulhat. Pedig logikus, hogy a kérdés sokakban merül fel: vajon ki más nevezte ki az érintett egészségügyi intézményeket szabálytalanul, rosszul működtető kórházigazgatókat, ha nem a kormány? De ez a tény nem fog elhangzani szinte sehol, hiszen szokásukhoz híven a kormányzati propagandisták majd túlharsogják, eltorzítják és elferdítik ezt is. Ehelyett azzal lesz tele minden, Kásler doktor úrnak milyen „nagyszabású víziói” vannak, meg mekkora teljesítmény, hogy nyolc év után először láthatunk plakátkampányt a kórházi fertőzésekről.

Jól tudjuk, a magyar egészségügy ezer sebből vérzik, aminek oka a forráshiány, a megalázóan alacsony bérek, az orvosok és ápolók drámai elvándorlása, a háziorvosi praxisok kiüresedése, és így tovább. Ahelyett, hogy érdemi válaszokat adnának ezekre az égető problémákra, most megpróbálják negatív megvilágításba helyezni a kórházigazgatók eddigi munkáját. A NER működési logikája szerint ismét igyekeznek kijelölni a felelősöket, akiket természetesen soha nem közöttük kell keresni. A talpnyalók, csatlósok és megvezetett hívek pedig az igazság letéteményeseiként elégedett mosollyal nyugtázzák majd, amikor egzisztenciákat kettétörve váltanak le tömegével „gonosz” kórházvezető orvosprofesszorokat, hogy helyükre a saját dilettáns és lojális kádereiket ültessék.