Orbán kedvenc történészének Orbán cseppet sem a kedvence

Semmi kétség, hogy a jövővel kapcsolatos társadalmi kérdéseket tekintve jelenleg Yuval Noah Harari izraeli történész az egyik legfelkapottabb tudós, illetve gondolkodó a világon. A Homo Sapiens, illetve főként a Homo Deus című könyvében vázolta fel meglehetősen futurisztikus, algoritmusközpontú techno-materialista világképét, amely a világhírnév felé röpítette. Az elmúlt évben a magyar köztudatba elsősorban azért robbant be Harari, mert kiszivárgott a hír, hogy állítólag ő Orbán kedvenc történésze, és a pletykák szerint a magyar kormányfő mindenképpen szeretne találkozni a sztártörténésszel.

A 24.hu Harari legújabb könyve, a 21 lecke a 21. századra megjelenése kapcsán beszélgetett az izraeli tudóssal.

Soha nem adtam tanácsot Orbán úrnak, sem vele, sem más magyar politikai vezetővel nem álltam kapcsolatban. Egyébként minden vezetőnek az lenne a tanácsom, hogy ne vezesse félre az embereket a múltról szóló nosztalgikus fantáziákkal. Inkább gondolkodjon komolyan a jövő problémáiról.”- tisztázta az eddig találgatásokat az Orbánnal való kapcsolatáról Harari.

Az illiberalizmusról alkotott véleményét elég plasztikusan szemléltetik az alábbi mondatok:

A liberalizmus még mindig a legértelmesebb lehetőség a világ számára. Ahhoz, hogy elkerüljük az atomháborút, a technológiai zavart vagy a klímaváltozást, ennél sokkal hatékonyabban kell együttműködnünk. A liberalizmus az emberiség közös értékeit és érdekeit képviseli, abban hisz, hogy az együttműködés jobb, mint a konfliktus, és segíti is ezt azzal, hogy könnyebbé teszi az ötletek, a termékek, a pénz és az emberek mozgását.