Valakiknek óriási biznisz volt, de az adófizetők több tízmilliárd forintot buknak a letelepedési kötvényeken

A Rogán-féle letelepedési kötvényeket nem indokolta sem a nemzetközi, sem a magyar gazdasági környezet, egy offshore cégekkel ügyeskedő szűk kör viszont nagyot kaszált, derült ki a Transparency International és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest mai konferenciáján. Nagyon leegyszerűsítve: mi fizetjük vissza a kötvények kamatait, a közvetítő cégek pedig tízmilliárdokat zsákoltak be és köszönik szépen, jól vannak. Mi pedig köszöntsük szépen mosolyogva a 19 855 kétes eredetű új magyar állampolgárt, akik örülnek az általunk visszafizetett kamatoknak. Erre mondják, hogy win-win. Ja, nem!

A letelepedési államkötvényeket semmi, de az egyre kedvezőbbé váló gazdasági környezet biztosan nem indokolta, pedig Varga Mihály többször ezzel érvelt a Rogán-féle letelepedési kötvények mellett. Varga hasznos eszköznek nevezte a letelepedési kötvényprogramot, amely szerinte segítette forráshoz jutni az országot. Bod Péter Ákos előadásából azonban kiderült, hogy semmi szükség nem volt a letelepedési kötvényekre, hiszen a válság utáni konjunktúrában olcsóbban is lehettet volna finanszírozni a magyar gazdaságot. A magyar állam tízmilliárdokat bukott a kötvényeken, amelyeket persze mi, adófizetők fogunk visszafizetni. Az offshore hátterű közvetítő cégek viszont hatalmas összegeket tehettek zsebre, ugyanis tízmilliárdnyi közpénzt könyvelhettek el nyereségként az elmúlt időszakban. Martin József Péter szerint ez azt jelenti, hogy már az állam finanszírozásában is a magánérdekeket szolgálja ki a Fidesz-kormány. Romhányi Balázs korrupciókutató közgazdász előadásában felvázolta a most bemutatott tanulmány meglehetősen logikus számítási képletét, amelyből kiderült, hogy Magyarország 1666 milliárd forinthoz jutott a kötvényprogram által, azonban 1844 milliárdot kell az országnak visszafizetnie új honfitársainknak.

Persze hogy, hogy nem az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éppen ma, a konferencia napján adott ki egy sajtóközleményt, amiben azt írják, hogy:

A Letelepedési Kötvényprogram egy válságos időszakot követően segítette Magyarország finanszírozását.

Azt nyilván elfelejtik leírni, hogy a válság már sehol sem volt, amikor a letelepedési kötvényprogram még bőven csúcsra volt járatva, ráadásul a legdrágább piaci finanszírozásához hasonlítják a szerintük olcsó kötvényprogramot, a nemzetbiztonsági kockázatról pedig nyilván egy szót sem tesznek.

Romhányi Balázs szerint alapvető logikai hiba, hogy az ÁKK az adott időszakban elérhető legdrágább finanszírozási konstrukcióhoz, az IMF hitelhez hasonlítja a letelepedési programot.

ti_romhanyi

Romhányi Balázs előadása