Orbán a 150 éves török megszállásról: "nemzeteink nagyjai feszültek egymásnak"

Azért a XVI., XVII. század Magyarországának lakossága valószínűleg más jelzőket találna erre az időszakra. És hogy akkor nagyobb veszélyben volt-e hazánkban a keresztény kultúra, mint manapság? Áh, biztosan nem.

Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk – mondta Orbán Viktor a köztévé "tudósítása" szerint a Gül Baba felújított türbéjének átadásán tegnap.

Az eseményre amúgy csak meghívóval lehetett bejutni, gondolhatják, hogy kik kaptak belőle...

A magyar kormányfő jelentős nyelvcsapások közepette meglehetősen baráti hangnemben értékelte a 150 éves török megszállást és rendkívül nagy örömmel adta át az emlékművet Erdogánnal közösen. Sőt, voltaképpen kiderült, hogy az a bizonyos másfél évszázad nemzeteink közös dicsőségének tekinthető. Az iszlám térhódítás természetesen ebben a kontextusban nem is értelmezhető.

"A sor hosszan folytatható, mind egy-egy bizonyíték, hogy ma annak a nemzetnek a vezetőjét köszönthetem, amelynek történelme számos alkalommal keresztezte nemzetünk történelmét. Törökország büszke történelmére és a mai határain túli, épített örökségére" – mondta Orbán.

A csodálatos átadó ünnepség ITT meg is tekinthető.