Úgy tűnik, a Fidesz egyre jobban retteg az Európai Ügyészség gondolatától

Hirtelen nagyon szeretnék bizonyítani, hogy itt bizony van elszámoltatás, sőt, valójában ők bármi áron küzdenek a korrupció ellen. És így miért is lenne értelme valami csúnya külső beavatkozásnak?

Mint ismert, október 1-jén a fideszes többség leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két javaslatot, amelyben felszólították volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A Fidesz szerint ugyanis „nem szükségszerű az európai ügyészség felállítása, ugyanis jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül fel lehet lépni a korrupcióval szemben”. És most ezt nagyon bőszen igyekeznek is bizonyítani. (Ezt amúgy Trócsányi László igazságügyi miniszter mantrázta már 2016 végén.)

Hogy, hogy nem, pont mostanában pörögtek fel az események például Simonka-ügyben. A minap a Legfőbb Ügyészség sajtóközleményben jelentette be, hogy indítványozzák Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, ennek felfüggesztése esetén tudják ugyanis kihallgatni gyanúsítottként a politikust. Az indítványt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.

A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz próbált jutni zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül, az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak.

A szórakoztató csupán az az egészben, hogy ugye egyre jobban halad az az aláírásgyűjtés, amit Hadházy Ákos kezdeményezett az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, ennek pedig nyilván nem örülnek a kormánypártok, akik nagy nemzeti szuverenitásra hivatkozva rettegnek a kérdéstől.

Mellesleg Hadházy a Simonka-témában is rátapintott a lényegre:

„Ezt az embert már évekkel ezelőtt le kellett volna fogniuk, de 1) rengeteg időt hagytak neki, hogy nyomokat tüntessen el 2) miután ez nem sikerült, legalább a választásokat megvárták” – állítja.

Ja, s vajon hány fideszes politikussal szemben rendelhetne el még nyomozást Polt Péter, ha akarna? Na, ugye.