Orbán: Meg kell hirdetni a kereszténydemokrácia reneszánszát

Az olyan "abszurditásokat, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el" - mondta Orbán az Európai Néppárt (EEP) kongresszusán csütörtökön Helsinkiben. A kommunista elvek követése és alkalmazása ellenben rendben van. Ezt persze nem mondta, ez csak a valóság, ami a kormányfő mondataival ritkán találkozik.

Ráadásul elhagyták a száját ennél cifrább gondolatok is. Például az, hogy

a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: "nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül".

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely "egyszerre keresztény és demokrata" - mondta.

Szerinte az EPP a győztesek pártja, a győzelem "része a DNS-üknek".

Röhögés nélkül fejtette ki azt is, hogy meg kell hirdetni "a kereszténydemokrácia reneszánszát". Nekik. Az olyan abszurditásokat, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el - fogalmazott.

De a legfontosabb: a Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Orbán szerint jó látni, hogy

"nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadságpárti és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben".

Orbán Viktor neve, valamint az "antikommunizmus", illetve a "szabadságpárti" szavak egy mondatban szerepeltetése ugyan eleve szürreális elképzelés volt ezidáig, de most ezt is sikerült összehozni.

A kongresszuson egyébként az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber megnyerte a csúcsjelölti szavazást, így övé az EPP spitzenkanditat pozíciója, tehát őt jelölik az Európai Bizottság élére. 621 szavazatból 492-t kapott. Némi gondolkodás után a Fidesz is őt javasolta, bár azzal a ténnyel nem tudtak mit kezdeni, hogy Weber megszavazta a Sargentini-jelentést, vagyis tulajdonképpen ő egy bevándorláspárti sorosbérenc.

Ezúttal ez az apróság nem jelentett problémát, Orbán pár nyelvcsapással jelezte, hogy kiállnak mellette:

„Nagyon köszönjük, Manfred, hogy eljöttél Magyarországra és támogattál minket a nemzeti választásunkon. Tisztelünk téged, mert mindig tudod, hogy mikor van a vita ideje, és mikor jön el annak az ideje, hogy egységesek legyünk" - jelentette ki.

(Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor)