Bűnözők ejtették rabul Kelet-Európát

Andrej Babis, cseh kormányfő fiát, ifjabb Andrej Babist akarata ellenére vihették - saját apja utasítására - a Krím-félszigetre, azért, hogy ne tudjon tanúskodni az úgynevezett Fészek-ügyben, melyben apját uniós pénzek elsíbolásával vádolják. Mindeközben kiderült, hogy Budapesten bujkál és itt kért menedékjogot Orbán nagy barátja, a Stop Soros propaganda ötletgazdája, Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök, akinek már börtönbüntetését kellene töltenie saját hazájában. És akkor még Orbánról, illetve az eltussolt Tiborcz-ügyről nem is beszéltünk…

Európai ésszel egyszerűen felfoghatatlan, ami Kelet-Európában történik. Egyik gyanús miniszterelnök bukása követi a másikat, miközben a keleti nehézfiúk, illetve a keresztapa úgy jár Budapestre, mintha hazaérkezne.

2017. augusztusában két éven belül harmadjára látogatott Budapestre Vlagyimir Putyin, akihez Orbán lassan gyakrabban jár Moszkvába, mint a hajdani elvtársakhoz Kádár.

A szintén korrupcióval megvádolt izraeli miniszterelnököt, Benjámín Netanjáhút, Orbán másik nagy cimboráját tavaly nyáron fogadta a magyar kormányfő; cserébe idén nyáron ő látogatott Tel-Avivba.

De ott van Törökország is: idén júliusban Orbán Viktor a fiát is elvitte magával Recep Tayyip Erdogan török elnök beiktatására Ankarába, amit októberben Erdogan budapesti viszontlátogatása követett.

A régiónkban pedig egyre sűrűbben fordulnak elő furcsábbnál furcsább ügyek, gyanús ügyletek, illetve politikusok által elkövetett bűncselekmények. Tavasszal például Robert Fico, szlovák miniszterelnök volt kénytelen lemondani Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője brutális meggyilkolása miatt. Andrej Babis uniós pénzek körüli ténykedései miatt megválasztása előtt is nyomoztak, sokan már akkor azt találgatták, hogy a gyanús ügyleteiről hírhedt üzletember a felelősségre vonás elől menekül gátlástalanul a cseh miniszterelnöki bársonyszékbe. Romániában pedig olyan intenzitással dolgozik a korrupcióellenes ügyészség, hogy egy kis túlzással az a politikus szerencsésnek mondható, akit nem vettek őrizetbe az elmúlt években. A most -  feltehetően Orbán baráti kegyére apelláló - Budapesten bujkáló korábbi macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek pedig már egy Szkopje melletti fegyházban kellene töltenie kétéves börtönbüntetését. Nem lepődnénk meg, ha valahol a Czinege út környékén lenne az aktuális szállása, mint Pharaon bácsinak...

Similis simili gaudet.

kelet_eu

Határokon átívelő barátság: Nikola Gruevszki, Orbán és Andrej Babis (fotó: MTI)