Schmidt Mária szerint a nyugati világ ereje abból fakad, hogy megnyerték az összes világháborút, még a harmadikat is (!). De nem is biztos, hogy ők győztek!

Semmi kétség: amikor Schmidt Mária valahol megszólal, érdemes minden vevő készüléken feljebb állítani a hangerőt. Így tettünk mi is, amikor a precíz történész arról kezdett értekezni a Hír TV stúdiójában, hogy a világháborúkat nem is biztos, hogy az nyerte, akiről mi tanultunk. Hoppá!

Sajnos azt nem tudtuk meg, hogy akkor végül is ki volt a győztes oldalon, vagy hogy Adolf Hitler még mindig él-e, de egy dolgot sebészi pontossággal fejtett ki Schmidt:

Mégpedig azt, hogy „a nyugati világ ereje, legitimációja, önbizalma, magatartása, mellyel számunkra diktál, az abból fakad, hogy kétszeres győztesei a világháborúknak, hiszen megnyerték az első világháborút, megnyerték a második világháborút, sőt a harmadik világháborút is a győztes oldalon fejezték be”.

De, és most jön a csavar, melyet illene dobpergéssel felvezetni:

"Hogy ki nyerte meg az első világháborút, hogy ki nyerte meg a második világháborút, az egyáltalán nem biztos, hogy úgy van, ahogy azt tanultuk, vagy ahogy azt a győztesek velünk elhitetni igyekeznek" - jelentette ki.

A harmadik világháború kimeneteléről itt már más szó nem esett, úgy tűnik, azt tutira a Nyugat nyerte.