Rossz hír a magyaroknak, hogy az orosz fejlesztési bank Budapestet választotta új központjának

Rossz hír a magyaroknak, hogy az orosz fejlesztési bank Budapestet választotta új központjának
Magyar nyelvű szovjet propagandaplakát
Fotó: Czeglédi István

Tegnap került nyilvánosságra, hogy Budapestre költözik az orosz Nemzetközi Beruházási Bank, amely Oroszország nagypolitikai törekvéseinek egyik trójai falova. Az orosz gazdasági problémákat agresszív és expanzív nagyhatalmi politikával elfedni kívánó Vlagyimir Putyin újabb lépése egyértelműen azt igazolja, hogy Oroszország az egységes Európa gyengítésében érdekelt és e törekvésében az Orbán Viktor vezette Magyarországot tekinti partnerének. Idővel az orosz álhírekkel félrevezetett és Putyint istenítő személyi kultusszal megfertőzött fideszes szavazók is rá fognak jönni, hogy amit ma a kormányuk „nemzeti” politikának hív, az valójában nettó hazaárulás és fikarcnyival sem több, mint a magyar érdekek alárendelése az orosz birodalmi törekvéseknek. Rá fognak ébredni, hogy történelmi távlatokban nincs rosszabb hír a magyarok számára napjainkban, mint az, hogy az oroszok Magyarországot tekintik szövetségesüknek és Budapestet szemelték ki európai hídfőállásnak. Nem kell hozzá sem agysebésznek, sem történésznek lenni, hogy az ember ráeszméljen Kelet-Európa történelmét végigpörgetve, könnyen lehet, hogy ami ma még "csak" egy befektetési bank székhelye, holnap már egy "baráti" katonai kontingens bázisa.

A jelenleg Moszkvában székelő pénzintézet vezetősége december 4-i ülésén egyhangúlag döntött úgy, hogy a bank új székhelye a magyar főváros lesz, amelyet várhatóan 2019 második felében realizálnak is. Beszédes, hogy a magyar pénzügyminiszter, Varga Mihály olyan pozitív hírként számolt be a költözésről, mintha kvázi a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank választotta volna új székhelyének a magyar fővárost. Sajnos, a puszta tényeken tovább látva el kell keserítenünk minden olyan honfitársunkat, aki azt gondolja, hogy Putyin újabb lépése Magyarország érdeke lenne, ugyanis nem az.

Az Európai Unió és az orosz birodalmi politika közötti konfliktusok egyik legjobb összefoglalását, az Európát szándékosan gyengítő putyini külpolitika leleplezését nem valamelyik oknyomozó portál, hanem Vona Gábor prezentálta az alábbi videóban: