Már a kormánybarát professzorok szerint is rendkívül súlyos probléma a korrupció

„Készen állunk a vitára bármely felelősen gondolkodó honfitársunkkal” - szögezte le a Professzorok Batthyány Köre, miután idén is elkészítették elemzésüket az ország állapotáról. Visszafogottan ugyan, de azért bírálták Orbánékat.

Nem csak őket, ugyanis, mint azt leszögezték:

a társadalmi közegnek nem csekély szerepe van a megválasztott vezetők által követett politika kialakításában. Hozzászoktunk, hogy kritikus megjegyzéseinket a sajtó túlhangsúlyozza, de ez nem kényszerít bennünket a hatalom iránti bizalmunk bizonygatására.

Kiemelték, hogy a kétharmad dacára a Fidesz-KDNP támogatottsága visszaesett a nagyobb egyetemi városokban, valamint aggódnak a „közéletben, elharapódzó, a demokratikusan megválasztott tisztségviselők és az ország szuverenitását megjelenítő intézmények méltósága ellen irányuló kulturálatlan, alantas, megnyilvánulások”.

A migráció elleni küzdelmet fontosnak tartják, ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy:

a migrációs válság gyakori hangoztatása érthető volt a választási kampányban, meg is lett az eredménye, de azt is tudni kell, hogy sok ember szemében a propaganda túlhajtott, már-már visszatetsző volt, s ez is hozzájárulhatott az elbizonytalanodásukhoz.

A korrupciót egyértelműen rendkívül súlyos problémának tartják, meglátásuk szerint vissza kell szorítani minden formáját, melynek során nem valós teljesítménnyel, hanem politikai segítséggel, a törvények kijátszásával akarnak egyesek új vagyont létrehozni vagy versenyelőnyt szerezni.

Jelentősen nagyobb hangsúlyt kellene kapnia az anyanyelv helyes és igényes használatának, a családi életre nevelésnek, valamint a hon- és népismeretnek - teszi hozzá a Kör már az oktatás problémáit taglalva.

Az egészségüggyel kapcsolatban - a migrációs témához hasonlóan - diplomatikusan bírálnak, kiemelve, hogy a hálapénzt fel kell számolni, ehhez viszont béremelés kell.

Nos, természetesen nem a kormánypárti professzoroktól kell várni a megoldást, a kemény ellenállást, azonban az beszédes, hogy néhány dologban már ők is kritizálják az Orbán-kormányt.