Az amerikai nagykövet kiosztott néhány tockost Orbánnak

Az amerikai nagykövet kiosztott néhány tockost Orbánnak
Orbán Trump hátsójában
Fotó: Patrick Kingsley/The New York Times

Sosem fogalmazott még ennyire egyértelműen a hazánkban tevékenykedő amerikai nagykövet, David Corstein. Az Egyesült Államok diplomatája az országgyűlés külügyi bizottságának ülésén szólalt fel és egyértelművé tette, hogy Washingtont aggasztják a magyarországi történések. Többek között kifogásolta hazánk oroszoktól függő, túlságosan egyoldalú energiapolitikáját, de kritizálta Orbánéknak a NATO működését akadályozó lépéseit is és nyomatékosította Amerika azon elvárását is, miszerint Magyarország fegyverbeszerzése elsődlegesen a tengerentúlról kell, hogy történjen és még véletlenül sem a putyini Oroszországból. Orbán persze teljesen tudatosan, orosz parancsra távolítja hazánkat a Nyugattól és az Amerikai Egyesült Államoktól.

Az amerikai nagykövet minden eddiginél nyilvánvalóbbá tette, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem fogja egykönnyen engedni, hogy Orbán putyini bábállammá tegye Magyarországot. Pedig a magyar kormányfő mozgásából és a kormányzati kommunikációból egyértelműen látszik, hogy a Fidesz-kormány törekvése egyértelműen Putyin irányába hat. A kormány EU-ellenes propagandája, a putyini állammodell átvétele, a közmédiumok orosz álhírekkel operáló tájékoztatása mind-mind ennek a politikának nyilvánvaló bizonyítéka. A nagyhatalmi politika szempontjából nyilvánvalóan megengedhetetlen, hogy egy NATO-ország belülről gyengítse a nyugati világ védelmi szövetségeként létrejött Észak-atlanti Szerződés Szervezetének működését és ennek Cornstein most keményen hangot is adott, de olvassák csak az ő szavait:

Őszintén elszomorít, hogy a CEU-t távozni látom. Azt is világossá tettük, hogy a rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk. (...) Ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését; inkább csak megnehezítik. Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával. A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát is. (...) Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül. (...) Semmi értelme nincs több millió amerikai dollárt elkölteni azért, hogy megvédjük országunk lakosságát, ha van egy ország, amelyik egyetlen mozdulattal lekapcsolhatja az ennek a lakosságnak meleget adó fűtést a tél közepén. Veszélyes dolog túlságosan függeni bármilyen energiaforrástól. Ez kétszeresen igaz, ha az energia forrása az az Oroszország...