És az megvan, hogy orosz híroldalakon már Európa elpusztításán elmélkednek?

Orbán Viktor oroszokat kiszolgáló politikájának tarthatatlansága akkor érthető meg igazán, ha az ember átlátja a putyini birodalmi politika hidegháborús céljait. Európa totális meggyengítésének és az orosz érdekszféra kiterjesztésének vannak ugyan békésebb forgatókönyvei, de vannak olyan tervek is, amelyek már Európa népeinek fizikai elpusztításáról álmodoznak. Az egyik ilyen elképzelés szerint egy izlandi vulkánra mért termonukleáris csapás, úgynevezett „cunami bomba” következtében megállíthatatlan szökőár pusztítaná el az öreg kontinens lakosságát, egy másik elképzelés szerint a 100 megatonnás hatóerejű töltetek gyártása rákényszerítené a Nyugatot, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek az oroszokkal. Az álhírek terjesztése, a dezinformálás és a kiberháború csak a kezdet?

A hidegháború a jelen valósága. A Putyin által újratöltött hidegháború egy a felszín alatt napjainkban is zajló folyamat, amelynek lényege, hogy a gazdaságilag folyamatosan gyengülő Oroszország kétségbeesetten próbálja visszaszerezni befolyását azon területeken, amelyek - a Szovjetunió felbomlásának következményeként - kikerültek az akciórádiuszából.

Oroszország tradicionálisan az energiafüggőséggel próbálja sakkban tartani a számára fontos államokat, azonban a megújuló energiák és a hagyományos energiaforrások jelentőségének csökkenésével ezen terve hosszútávon nem igazán érvényesülhet. Nem véletlen az sem, hogy Moszkva minden lehetséges eszközzel próbálja megakadályozni a megújuló energiaforrások fejlesztését Európában. A Putyin vezette Oroszország gazdasága törékeny és ez az orosz diktátor hatalmát is komolyan veszélyezteti, gondoljunk csak a nyugdíjcsökkentés politikai következményeire, amely jelentős mértékben megtépázta az „atyácska” népszerűségét. Putyin tehát mi mást tehetne - a beismerésen kívül - gyengülésének elfedése és eltitkolásának érdekében, minthogy erőt fitogtat és próbálja elhitetni magáról, hogy sziklaszilárd a hatalma. Sőt erősebb és hatalmasabb, mint bármikor. Mára pedig ennek a politikának a következményeként ismét eljutottunk odáig, hogy egyes orosz lapok szerint akár atomfegyverek bevetése árán is le kell győzni a Nyugatot!

Egy orosz híroldalon már Európa elpusztításáról álmodoznak…

orosz_oldal

 

(Nyitókép: Denis Sinyakov/Reuters)