Tátott szájjal abba a bizonyos erdőbe: Orbán mégis meghátrál CEU-ügyben?

Úgy tűnik, a miniszterelnök megpróbált keménykedni, de nem jött be.

Persze nem ez lenne az első eset, hogy az itthon, az agymosottak számára rendíthetetlen harcos szerepében tetszelgő Orbán megfutamodna. Ennek ellenére váratlan fordulatnak tekinthető, hogy az egyetem egyik professzora szerint a „napokban” ellenőrzi a kormány, tényleg rendelkezik-e a CEU amerikai képzéssel. Ez pedig azt jelentheti, hogy felülbírálhatják korábbi álláspontjukat, Orbán pedig írásban garantálhatja, hogy az egyetem törvényesen működik hazánkban.

Az egész, CEU ellen vívott kamuharc Orbán Trumphoz való közeledését szolgálhatta. A külföldön kistáskaként kezelt Orbánnak ugyanis sehogy sem jött össze egy találkozó az amerikai elnökkel. Egy, a két ország között útjára indított konfliktus, melyet Trump megoldhat, Viktor pedig így a közelébe férkőzhet, épp kapóra jött volna a törpediktátornak. Így jött képbe a CEU, mellyel szemben áprilisban elfogadtak egy diszkrimináló, így természetesen totálisan alkotmányellenes törvénymódosítást.

Ezen a ponton a szokásos, szánalmas kormánypropaganda és egy nagy adag sorosozás, kamuegyetemezés következett.

sorostabló_Zsurpubi_verzio_01

Mi volt a hiba?

Már az alapkoncepció hibás volt, Orbán a rá jellemző széles nyelvmozdulatokkal igyekezett becsicskulni Trumpnak, csakhogy az amerikai elnök - még ha szándékában is állt volna - nem oldhatta meg a mesterségesen kitalált problémát, az oktatás ugyanis nem szövetségi, hanem állami ügy. Ez pedig azt jelenti, hogy New York állammal kellett volna szerződést kötni, vagy érvényesnek titulálni a már meglévőt, nem pedig Washingtonnal, így ugrott a fehérházi belépő.

Zsákutca.

Innentől már teljesen felesleges volt Orbán számára az egész CEU-ügy. Külföld és a választói előtt azonban nem engedhette meg, hogy egyszerűen visszavonulót fúljon, ez ugyanis jelentős presztízsveszteséget jelentene számára. (Mondjuk a propagandát lélegző fideszes szavazók agyába elég azt sugározni, hogy SOROS!!!)

Újabb pofon: tavaly új amerikai nagykövet jött.

Aki kiemelt ügyként kezelte az egyetem helyzetének rendezését. Orbán pedig a tegyünk úgy, mintha nem történt volna semmi módszert alkalmazva igyekezett óvatosan meghátrálni. Magyarul azt ajánlotta fel, hogy nem változtatnak a törvényen, ami a CEU diplomakiadását megakadályozza, de nem szereznek annak érvényt sem.

A CEU azonban ekkor már jogállami garanciát, azaz aláírt kormányközi szerződést akart.

Amikor pedig ezt (december 1-éig) nem kapták meg, Ignateff bejelentette, hogy Bécsbe költöztetik az amerikai diplomát adó kurzusokat.

A kormánypropaganda ekkor nem tehetett mást, az egész költözés tényét elkezdte tagadni. Kósa  - tőle nem túl szokatlan módon - olyan elborult kijelentést is eleresztett, hogy a CEU nem is tud elköltözni, mert soha nem is volt itt.

Most pedig az a forgatókönyv sem elképzelhetetlen, hogy a kormány meghátrál, vagyis elfogadja, hogy a CEU teljesítette a magyarországi működéshez szükséges feltételeket.

Ez az ügy még nem zárult le, egyelőre a budapesti óráimra készülök.

A rektorunk, Michael Ignateff azt jelentette be, hogy a bécsi városvezetés 1 euróért 99 évre felajánlott egy kaszárnyát, amelyben el lehet indítani egy amerikai stílusú campust. Ezt az ajánlatot az egyetemünk elfogadta, s az ajánlat segítségével elindítjuk majd az alapképzést, amelynek hiánya a magyar kormány egyik kifogása volt. A másik pedig az, hogy eddig nem volt amerikai képzésünk, de mára elindítottunk egyet a Bard College társaságában. Ha minden igaz, akkor a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik.

Tehát a politika mindkét kérését teljesítettük, technikai értelemben további kifogásuk már nem lehet. Az viszont nem világos, hogy a kormány elfogadja-e, s a parlament elé terjeszti-e a működésünkhöz szükséges jogszabályokat.

Miután mindenki számára előnyös, hogy budapesti árakon amerikai diplomát adunk ki, abban reménykedünk, hogy a törvényi rendezés rövidesen lezárulhat. Ha mégis költözni kell, az egyetem épülete, intézményei, a könyvtár, a kutatóközpont akkor is itt marad, hisz 35 milliárdért készült el a CEU két új intézménye, nyilván nem fogjuk a Századvég Alapítványra hagyni.

- mondta Csaba László közgazdász-akadémikus, az egyetem egyik vezető professzora.

Mi történt?

Orbán vágyálmának teljesítéséhez (Trumphoz való dörgölőzés) generáltak egy ügyet, mivel az amerikai elnök le sem sz.rta a magyart, így nem jöhetett volna létre a találkozó. A terv azonban már az elején megbukott, hiszen a mesterségesen megkomponált problémát Trump semmiképp sem oldhatta meg, mivel az nem hozzá tartozott. Ezt követően már nem volt visszaút, de a magyar kormány elkövetett még egy súlyos hibát: azt hitték, Ignateff blöfföl és nem meri meglépni a költözést. Nem így történt, ezzel pedig Orbán mattot kapott. Most pedig fülét-farkát behúzva húzza az időt és próbálja elkerülni a nyilvánvaló vereséget, amit a kormánymédia majd megint jól megmagyaráz annyival, hogy „Soros, Gyurcsány, Liberálisok, Sohanemisvoltszóköltözésről.”

Így működik ma az ország, ahol egy komplexusokkal küzdő lókupec zavart képzelgéseinek rendelnek alá mindent és mindenkit.