Fenyegetik a kórházi dolgozókat: Aki tüntet, az repül?

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője egy hozzá eljuttatott beszélgetés alapján azt írja: megfenyegették a tapolcai kórház dolgozóit, miszerint kirúgják őket, ha el mernek menni tüntetni. Az intézmény tagad.

A jobbikos képviselő tegnap az alábbi bejegyzést osztotta meg a Facebookon:

Rig Lajos az Alfahír kérdésére azt mondta,

„ezzel ismét bebizonyosodott, hogy eljött a fideszes kiskirályok kora, a nyugodt időszak után újból a terror lett úrrá, ez a módszer egyes vezetők körében különösen népszerű

Hozzátette: Országosan is látszik, hogy az egészségügyi intézményekben - legyen az kórház vagy mentőszolgálat - a fenyegetés az új eszköz, mondhatjuk azt is, hogy ezzel akarják "motiválni” a dolgozókat. A Fidesz semmitől sem riad már vissza a hatalomért.

A cikk megjelenése után a kórház közleményben reagált:

"A Deák Jenő Kórház vezetősége tájékoztatja az intézmény valamennyi dolgozóját és a Tisztelt lakosságot, hogy a Munka Törvénykönyve legutóbbi módosítása nem érinti a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókat, így a kórház dolgozóira sem vonatkozik. A 2019. január 5-re meghirdetett tapolcai tüntetésen való részvételt a Deák Jenő Kórház vezetősége a korábbiakhoz hasonlóan nem tiltja meg a dolgozói számára" - írták.

Rig Lajos szerint azonban ez nem egészen így van.

"Amit a kollektív szerződés nem, azt bizony a Munka Törvénykönyve szabályozza, Tapolcán viszont nincs hatályban kollektív szerződés, vagyis igenis érinti a dolgozókat" - reagált a kórház felvetéseire a jobbikos politikus.

Emlékeztetett: 2010-ben, a kórház akkori üzemeltetője, a Medisyst Kft., majd 2012-ben az akkori kórházvezetés is nyomást gyakorolt a dolgozókra, ne menjenek tüntetni, ennek ellenére - vagy éppen ezért - mintegy 1000 fő jött ki tüntetni az osztályok megmaradásáért, és most is bíznak benne, hogy valóban nem éri kár a jogaikért kiálló alkalmazottakat.