Fanatikusokat gyártanak a nyugdíjasokból Orbánék az álhíreket ontó oldalaikkal

Vicces volt, amikor tavaly a miniszterelnök azzal állt elő, hogy fake news médiumoknak nem nyilatkozik, mikor kizárólag ilyenekkel áll szóba. Mondta ezt az a személy, akinek az „uralkodása” alatt a kormányzás hiányát és az ország kirablását masszív propagandával, sorosozással és migránsokkal való riogatással palástolják.

A New York Egyetem és a Princeton Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint minél idősebb valaki, annál gyakoribb, hogy valótlanságokat terjeszt Facebookon. Az nem újdonság, hogy a közösségi oldalak eddig is tele voltak félrevezető cikkekkel, bejegyzésekkel, képekkel és videókkal. Arra viszont csak tippelni lehetett, hogy a különféle méretű és eltérő hatékonysággal dolgozó, fizetett trollhadseregeken kívül kik azok a „mezei civilek”, akik leginkább terjesztik az álhíreket. A 2016-ban elkezdett kutatás – amelyben összesen 3500 amerikai Facebook-használót kérdeztek meg, fiatalokat és időseket egyaránt – most bebizonyította, hogy az idősebbek, főként a 65 éven felüliek osztanak meg előszeretettel álhíreket.

A felmérés alapján a vizsgált személyek származása és neme lényegtelen, mint ahogyan a végzettsége is, csupán a kor számít, ugyanis minél idősebb az illető, annál nagyobb valószínűséggel oszt meg valótlanságokat. A számok elemzése kimutatta, hogy a 65 évnél idősebb facebookozók 11 százaléka osztott már meg kamuhírt, míg a 18-29 év közöttiek csupán 3 százaléka tett közzé ilyen tartalmat a hírfolyamában. A kutatók úgy vélik, az idősebbek nemcsak elhiszik az álhíreket, hanem sokszor posztolnak is ilyen tartalmakat. A 65 év felettiek kétszer gyakrabban, mint a 45-65 év közöttiek, illetve hétszer többet, mint a 18-29 éves korosztály.

Nem vitás, hogy a nyugdíjas réteg jó ideje már könnyen befolyásolható, irányítható és „megfelelő intézkedésekkel fegyelmezett szavazásra fogható” tömbként viselkedik Magyarországon. A szavazatuk megvásárlása pedig olajozottan működő modellként vonul be a magyar történelembe. Mindezt Orbán Viktorék is felismerték és – minek utána az idősebb generáció valódi érdekképviselete hiányzik, csakúgy mint az erős szakszervezetek – hamar maguk mögé tudták állítani ezt a társadalmi csoportot néhány jól időzített, tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal, alkalmi nyugdíjemeléssel vagy nyugdíjprémiummal.

Az egyre szaporodó, álhíreket terjesztő oldalak ráadásul megerősítik a Fidesz szavazótáborát nagy százalékban kitevő megvezetett nyugdíjasokat abban, hogy amit gondolnak a világról, az rendben is van úgy. Elég megnézni a kormánypárti médiumok cikkei alatti kommenteket, amelyek között nem egy olyat találunk, amiben az Orbánfan szépkorúak akasztani és agyonlövetni akarnak minket, ellenzékieket, de igazából bárkit, aki szerint a Miatyánk és az ima nem gyógyítja a halálos betegségeket és így tovább.

Pedig a komplett életüket ledolgozó nagyszüleink nem holmi suttyó, lekezelő látszatintézkedéseket érdemelnének, hanem méltóságteljes idős kort. Ehelyett totálisan hülyének nézi a Fidesz vezérkara ezt a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő „emberi erőforrást”. Például a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése mennyire keresztényi cselekedet? És az is milyen már, hogy egy friss hír szerint rekord hosszúra nyúlt a szociális várólista? Csak idősek otthonára 25 ezren várnak, 2 ezernél is több betegnek pedig egyszerűen nincs hely a pszichiátriai otthonokban. Ráadásul a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek, mivel azokban az intézményekben, ahol irreálisan sok a jelentkező, sokszor már várólistára sem regisztrálják a rászorulókat. A kimutatásban továbbá a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek csupán, mert ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.

A fideszes propagandagépezetben a nyugdíjasok számára kitalált életpályamodell az, hogy akkor is kiaknázzák az energiájukat, ha már nem rabszolgaként munkaviszonyban dolgoznak. „Legalább legyen valami hasznuk is, ha már fizetünk nekik” alapon dolgozzanak a Fidesz hatalomban tartásáért önkéntesen! Terjesszék az álhíreket és mocskolják a vezér kritikusait éjt nappallá téve... mint karitatív tevékenység! De ha nekik lesz majd segítségre szükségük szociális vagy egészségügyi okokból, akkor már sajnos rég késő lesz feleszmélni, hogy a Miatyánk és az ima valóban nem gyógyítja a halálos betegségeket. A lepusztuló intézményekbe érkezőktől nem fogják megkérdezni, hogy „Mennyit és milyen tartalommal kommentelt a néni / bácsi, mielőtt behozta a mentő?” A hajlott korú sztahanovista fideszes kommentbajnokok sem fognak jobb ellátást kapni, őket sem tudják hamarabb megoperálni, de a kórházi fertőzések sem tesznek majd különbséget pártpreferencia szerint.

Az Orbánék által tudatosan manipulált és kihasznált nyugdíjasok ugyanúgy végzik majd, mint a többiek: boldogan (se) éltek, míg (az orvos- vagy nővérhiány, esetleg egy rezisztens kórházi szuperbaktérium miatt) meg nem haltak.