Erős és büszke: A második legszegényebb nép vagyunk Európában

Egyedül a bolgárok szerepelnek gyengébben azon az Eurostat által készített összehasonlító felmérésen, amelyen az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásának mértékét vizsgálták. A nemzetközi összehasonlításban meglehetősen gyakran használt jóléti mutató (AIC) elsősorban azt mutatja meg, hogy ténylegesen mekkora a háztartások életszínvonala, vagyis összességében mennyire szegény az adott országban élő populáció. Nos, ebben a felmérésben a magyar mindösszesen 62 százaléka volt az uniós átlagnak, ráadásul romlik a tendencia.

Az Európai Uniós tagországok egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásra vonatkozó, legfrissebb volumenindexében a legrosszabb mutatókkal Bulgária rendelkezik, a legjobban a luxemburgiak élnek, de a németek sem panaszkodhatnak.

Bulgáriában az EU átlag 54 százalékát költik, Magyarországon ez a szám 62 százalék, Luxemburgban ez a szám 132 százalék, Németországban pedig 122%. Orbán Viktor kijelentése, miszerint 2030-ra utolérjük Ausztriát, teszi érdekessé a szomszédos ország számait, ott ez a szám 117 százalék, vagyis a magyarok csak fele annyit költenek ténylegesen háztartásonként. Innen szép nyerni, ehhez viszont csoda kell, amit Mészáros „Stróman” Lőrinc produkál is Orbánnak, de az ország egyre inkább leszakad egy alapvetően konjunkturális, meglehetősen kedvezőnek nevezhető gazdasági környezetben.

A románoknál az egy főre jutó tényleges fogyasztást mértéke a 2015-2016-2017 évben 58-65-68 százalék volt, ami jól mutatja a fokozatos és jelentősnek mondható fejlődést, nálunk viszont ugyanez az érték 63-62-62 százalék, ami egy negatív tendenciát jelent, főként úgy, ha azt is vizsgáljuk, hogy rajtunk kívül minden kelet-európai ország fejlődik.

 

eurostat