Miskolc bojkottálta volna a rabszolgatörvényt, de a Fidesz letiltotta

Reggel 7 órára hívta össze Kriza Ákos az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést Miskolcon a rabszolgatörvény bojkottjáról, de a polgármester el sem ment, a kormánypárti többség pedig rendkívüli biztonsági intézkedések közepette napirendre sem engedte venni a kezdeményezést.

Napirendre se engedte venni a miskolci képviselő-testület kormánypárti többsége a város kedd reggelre összehívott rendkívüli közgyűlésén azt az ellenzéki kezdeményezést, amely felkérte volna az önkormányzatot és a tulajdonában álló önkormányzati cégeket, valamint a Miskolci székhelyű vállalkozásokat, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Kedd reggelre ráadásul számos rendészeti dolgozót rendeltek be a Városházára, (a szokásos kettő helyett), attól tartva, hogy a napirend leszavazása után esetleg tiltakozók zavarnák meg az eseményt.

Jakab Péter, a miskolci jobbikos országgyűlési képviselő az Alfahírnek elmondta, hogy egyébként szeretett volna felszólalni a vitában - amire a szabályzat lehetőséget is ad -, azonban a kormánypárti többség megakadályozta őt abban, hogy élhessen a jogával. Aztán Badány Lajos, a párt önkormányzati képviselője próbálkozott ügyrendi javaslattal élni, hogy ennek keretében beszélhessen Jakab, de ez a kísérlet is kudarcba fulladt.

Úgy tűnik, a miskolci gyakorlatba nem sikerült átültetni Orbán Viktor kijelentését, miszerint a Fidesz nem vetemedne arra, hogy elhallgattassák azokat, akikkel nem értenek egyet – fogalmazott a politikus.

Az ellenzéki kezdeményezés napirendre vételét végül vita nélkül, 15-10 arányban utasította el a közgyűlés, a szavazás után a Fidesz-KDNP képviselői a hátsó kijáraton távoztak az épületből.