Brüsszelnek sem tetszik a rabszolgatörvény

Vizsgálják, hogy megfelel-e az uniós jogszabályoknak, legfőképpen a munkaidő irányelvnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség pár nappal ezelőtt az Európai Bizottsághoz fordult, álláspontjuk szerint ugyanis a túlóratörvény sértheti a munkaidő-szervezés egyes pontjairól szóló irányelvet.

A Frans Timmermans által, az Európai Bizottság múlt heti, Magyarországgal foglalkozó vitájában elmondottakból az derül ki, hogy a bizottságnak már a beadvány előtt is voltak kétségei a törvénnyel kapcsolatban:

A testület jelenleg vizsgálja, hogy az új magyar törvény megfelel-e az uniós jogszabályoknak, különösen a munkaidő irányelvnek. Ennek keretében levelet küldtek a magyar hatóságoknak, hogy további információkat kérjenek. A következő lépésekről ennek fényében fog majd dönteni a testület

- jegyezte meg a holland politikus.

Ezt erősítette meg a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos múlt hónap végi sajtótájékoztatója is, Marianne Thyssen jelezte, levélben kértek tájékoztatást a kormánytól.

Mire számíthatunk?

Amennyiben Brüsszel úgy dönt, hogy kötelezettségszegési eljárást indít, a törvény azonnali eltörlésére nem feltétlenül kerül sor. Első lépésként felkérik a kormányt a módosításra, ha ezt követően sem történik semmi, akkor újabb egyeztetések következnek. Ha ezen a ponton is érvényben marad egy egyébként jogellenesnek ítélt jogszabály, akkor jöhet a bírósági eljárás. Mindez akár évekig is eltarthat…

(Fotó: Reuters/Bernadett Szabó)